Сільське господарство 2.0: технології НАСА, штучний інтелект та роботи

Нові відкриття у сфері науки породжують все більше стартапів у різних сферах бізнесу, не обійшлося і без агробізнесу. Пропонуємо огляд нових технологій, що вже знайшли своє місце у практиці сільського господарства.
 

1. М’ясо з повітря: Kiverdi, Inc.

Виготовлення протеїну з вуглекислого газу за допомогою одноклітинних організмів – м’ясо майбутнього

Джерело https://www.airprotein.com/

Унікальна в своєму роді американська компанія з Берклі Kiverdi використовує у своїй роботі розробки НАСА, які шукали способи добувати їжу у рамках космічних програм. Kiverdi комерціалізувала дану ідею шляхом виготовлення протеїну з вуглекислого газу, використовуючи одноклітинні організми - схожий процес є у виноробстві, сироварінні, пивоварінні. Проте Kiverdi виводить ферментацію на новий рівень, продукуючи протеїн, що має такий же амінокислотний профіль, що й тваринний, а також містить вітамін Б, якого часто бракує у вегетаріанській дієті.

Джерело


2. Селекція геному корови: Delta Wagyu

Джерело https://www.wsj.com/

Справжні гурмани добре знають такий делікатес, як мармурову яловичину. Вагю – це Фераррі мармурової яловичини, який виготовляється за традиційними технологіями з використанням спеціальних порід у Японії.

Але австралійська компанія Delta Wagyu замість традиційного підходу вирішила інвестувати у нові технології. На території підприємства діє лабораторія, яка досліджує геном корів у господарстві та дає точні висновки – який має розмножуватись, а який – опинитися на тарілці. Агрегується величезна кількість даних: відсоток мармуровості, кількість днів на відгодівлі, вік, вага та інші. Їх збирають у єдину базу даних, яка пов’язує дані з генетичним кодом тварини. Використовуючи при цьому гібридні породи, австралійські бізнесмени значно знизили витрати виробництва, що в свою чергу дозволило зменшити ціну в два рази і, як наслідок, - випередити конкурентів.

Джерело
 

3. Вертикальна ферма в ресторані: Babylon

Джерело https://www.babylonmicrofarms.com/

Інший американський стартап Babylon пропонує послуги з вирощування зелені, салатів та приправ прямо у місці його споживання кінцевим споживачем. Замість поставок зелені, яка потрапляє на тарілку від годин до днів – Babylon пропонує вертикальні ферми 1,5 м2 з персональним менеджером, що віддалено слідкує за процесом та мобільним додатком, яке підкаже які рослини зрізати. Таким чином розміщувати такі міні ферми може навіть не спеціаліст, зберігаючи контроль над якістю та свіжістю.

Джерело
 

4. Штучний інтелект на молочній фермі: Cainthus

Джерело https://www.cainthus.com/

Чи можна зберегти індивідуальний підхід до корови у масовому виробництві? Компанія Cainthus з Каліфорнії знайшла відповідь на дане питання. 24/7 за коровами стежать розумні камери, що використовують штучний інтелект та збирають інформацію про харчування, поведінку, здоров’я та навколишнє середовище кожної тварини. За допомогою спеціального ПО накопичені дані перетворюються у практичні рекомендації щодо операційної діяльності та здоров’я тварин. Також система дозволяє стежити за виконанням таких процесів як подача кормів та води, очистка стійла тощо згідно з визначеним графіком. Відхилення від графіку – моментальне сповіщення фермера.

Джерело
 

5. Найточніше землеробство: Blue River Technologies

Джерело https://www.agweb.com

Наступний крок у точному землеробстві зробила компанія Blue River Technologies. Їхня технологія See & Spray дозволяє розпилювати визначену кількість гербіциду точно на бур’ян, оминаючи культурні рослини та пусті ділянки. Таким чином, Blue River Technologies обіцяє до 90% економії на ЗЗР та, за умови розповсюдження технології, світове зменшення використання гербіцидів у сільському господарстві.

Як працює See & Spray? На розпилювачі встановлені камери, які у поєднанні зі штучним інтелектом розпізнають бур’яни та самостійно приймають рішення куди і скільки розпилювати. При цьому позаду техніки також розташовані камери, які відстежують результати роботи, що дозволяє технології постійно самовдосконалюватися. Компанія отримала нагороду «Технологія-піонер» на Всесвітньому економічному форумі у 2015 та грант від Національного наукового фонду США.

Джерело


6. Прополка без витрат на паливо: роботи Ecorobotix

Джерело https://www.reuters.com/

Швейцарська компанія Ecorobotix пропонує автономних роботів, який здійснює прополку бур’янів, розпізнаючи їх за допомогою штучного інтелекту. До того ж роботи працюють на сонячний панелях, без участі людини, аж до 12 годин на день. Важить він відповідно менше своїх класичних побратимів, усього 130 кг, що дозволяє також не ущільнювати ґрунт. Контролювати його можна через мобільний додаток на телефоні чи планшеті.

Джерело


7. Аналітика на рівні кожної рослини: SlantRage

 Джерело https://slantrange.com/

Каліфорнійська компанія SlantRage може розповісти про ваше поле все: на якій стадії дозрівання ділянка, де є скупчення бур’янів, покаже статистику по окремому клаптику землі у часовому діапазоні. SlantRage використовує дрони із високоточними сенсорами, що проводять спектральний аналіз. При цьому вперше використовуючи датчик сонячного освітлення, калібруючи дані так, щоб різне освітлення не впливало на точність збирання. Дрони з датчиками працюють разом з потужною аналітикою. Для багатьох культур критично важливими є перші декілька тижнів після посадки - SlantRage надає інформацію про щільність розміщення рослин, їх розміри та забур’яненість ділянок. Численні метрики допоможуть оцінити потенціальний урожай. Аналіз закриття ґрунту та щільності рослин дасть інформацію про місця неправильної посадки, а також про наслідки від несприятливих погодних явищ. Спектральний аналіз у інфрачервоному випроміненні дозволить отримати дані про нестачу поживних речовин або проблеми із шкідниками.

Джерело
 

Технології проникають у всі сфери промисловості, в тому числі аграрну, зменшуючи витрати для бізнесу, полегшуючи щоденну працю робітників та надаючи при цьому нові інструменти для аналізу та прийняття зважених рішень, що опираються на детальні дані про виробничий процес. Це — вже не далеке майбутнє, а реалії сьогодення для підприємств, що прагнуть до сталого гармонійного розвитку не тільки в економічному, але й в екологічному та соціальному розрізах.