Енергетична галузь в Україні та світі. Прогнози та поточні виклики

Галузь енергетики в Україні та світі існує в динамічному середовищі та змінюється у відповідь на внутрішні і зовнішні виклики. Останні роки Україна зосереджувалась на диверсифікації джерел генерації, розвитку відновлюваних джерел енергії, зменшенні залежності від імпортованих енергоресурсів, особливо газу, і поліпшенні енергетичної ефективності. Водночас, конфлікт з росією поставив перед Україною серйозні виклики, адже спроби тиску з боку росії на уряд України через знищення енергетичної інфраструктури розглядались як один з основних інструментів в досягненні агресором цілей. Військове вторгнення призвело до пошкодження енергетичної інфраструктури і нестабільності в постачанні енергії в 2022-2023 роках.

Разом з тим, світова енергетична галузь у 2023 році знаходиться на перехресті значних змін і викликів. З одного боку, існує різке зростання інтересу до відновлюваних джерел енергії, а з іншого — продовжуються дискусії щодо традиційних джерел, таких як нафта і природний газ. Експертні оцінки від відомих організацій вказують на збільшення інвестицій у чисту енергію, цифрову трансформацію в енергетичному секторі, а також на вплив геополітичних і економічних факторів на світовий енергетичний ринок. Зокрема, вплив глобальних економічних умов, зростаючого виробництва електроенергії з відновлюваних джерел і тенденції до зниження залежності від викопних палив є ключовими чинниками, що формують енергетичні стратегії на майбутнє.

Для бізнесу та інших зацікавлених сторін важливо зрозуміти, що буде відбуватися в майбутньому.  У зв'язку із цим ми вирішили створити нову рубрику, де ми будемо збирати та оновлювати інформацію щодо прогнозів і поточного стану у сфері енергетики в Україні та світі.

The World Bank


Світовий банк

Поточний стан енергетичного сектора України характеризується значними викликами і потребою у відновленні та ремонті через військові дії.

За даними Світового банку:

Пошкодження інфраструктури: Енергетична інфраструктура України зазнала збитків на суму $11 мільярдів через військові дії. Понад 50% енергетичної інфраструктури було пошкоджено, що спричинило відключення електроенергії в усій країні.

Ремонт і відновлення: Уряд України та міжнародні партнери, зокрема Світовий банк, активно працюють над відновленням енергомереж. Світовий банк виділив $200 мільйонів грантового фінансування для ремонту, з можливістю додаткового фінансування до $300 мільйонів.

Повернення до мережі: Більшість електростанцій в Україні повернулися до роботи в мережі, зменшуючи частоту великих відключень у містах. Проте, пошкодження трансмісійних підстанцій продовжують обмежувати їхню продуктивність.

Пріоритети на 2023-2024 роки: Відновлення енергомережі є пріоритетом для України на 2023-2024 роки, що становить 11% від загальних оцінених потреб країни у відновлення.

Прогноз від Світового банку

За загальним економічним прогнозом Світового банку, економіка України найімовірніше, виросте на 3,5% у 2023 році та на 4% у 2024 році. Одним з ключових факторів, що впливають на це зростання, є стабілізація постачання електроенергії, що може вказувати на певні позитивні тенденції в енергетичному секторі України, збільшення державних витрат, постійній підтримці донорів, кращому врожаю та змінні маршруту частини експорту через західні кордони країни.

UN


ООН

Згідно з оцінкою, здійсненою Програмою розвиткe ООН (UNDP), стан енергетичного сектора України у 2023 році залишається вкрай вразливим, з огляду на тривалі атаки:

Ситуація з енергосистемою: Енергосистема України продовжує працювати у аварійному режимі з обмеженим запасом безпеки, зіткнувшись зі збитками. Загалом, 42 з 94 (45%) життєво важливих високовольтних трансформаторів на контрольованих урядом територіях були пошкоджені або знищені через ракетні чи дронові удари з початку поточного етапу війни.

Зниження потужності виробництва: Загальна потужність генерації енергії була знижена до майже 50% від рівня до 2022 року. З майже 37 ГВт встановленої потужності понад 19 ГВт були знищені, пошкоджені або окуповані з лютого 2022 року. Ситуацію ускладнює значне скорочення маневрених можливостей, зокрема втрату понад 67% потужностей теплової генерації.




НЕК «Укренерго»

НЕК «Укренерго»


Енергетична ситуація залишається складною через пошкодження, завдані російськими ракетними обстрілами. Ці атаки серйозно пошкодили інфраструктуру, зокрема об'єкти «Укренерго», теплові та гідроелектростанції. Це призводить до можливого дефіциту електроенергії в літній період 2023 року, незважаючи на зазвичай спостережуваний надлишок потужності в цей час.

Прогноз від НЕК «Укренерго» на 2023-2024 роки

Очікується, що дефіцит у енергосистемі взимку складе близько 2 ГВт, для покриття якого знадобиться імпорт електроенергії. Проте наявні ліміти цін не сприяють імпорту через значно вищі ціни в сусідніх країнах. У результаті під час пікових годин навантаження Україна не може покривати дефіцит за допомогою імпорту, і «Укренерго» доведеться вдаватися до використання екстреної допомоги, яка дорожча за імпорт. 

Володимир Кудрицький, голова правління НПЦ «Укренерго», зазначив, що Україні потрібно буде інвестувати близько 15 мільярдів доларів для збільшення потужності та гнучкості своєї енергосистеми в найближчі роки. Ці інвестиції підуть на розширення вітрових ферм, сонячних електростанцій, теплових електростанцій, систем зберігання електроенергії та насосно-сховищних гідроелектростанцій, а також на будівництво нових високоманеврених теплових електростанцій та заводів, що працюють на біопаливі.

IEA


International Energy Agency (ІЕА)


Згідно з даними International Energy Agency (ІЕА) очікується, що глобальний попит на електроенергію зросте на 3,3% у 2024 році. Це зростання вимірюється як відновлення після сповільнення в попередні роки, що було викликано триваючою енергетичною кризою і економічним спадом.

Основні моменти прогнозу містять:

  • Очікуване збільшення глобального попиту на електроенергію у 2024 році контрастує з повільнішим темпом зростання в попередні роки.
  • Триваюча енергетична криза і економічні виклики раніше сповільнили зростання попиту на електроенергію.
  • Відновлення попиту пов'язане з поліпшенням світових економічних перспектив.
  • Відновлювана енергія як очікується гратиме значну роль у задоволенні цього збільшеного попиту. До 2024 року передбачається, що електроенергія з відновлюваних джерел перевищить одну третину загального світового енергопостачання.
  • Електроенергія, вироблена з викопного палива, скоротиться протягом наступних двох років. Прогнозується, що електроенергія, вироблена з нафти, суттєво впаде, тоді як виробництво електроенергії на вугіллі дещо знизиться у 2023 і 2024 роках після зростання на 1,7% у 2022 році.

EIA


U.S. Energy Information Administration (EIA)


Прогноз енергетичного сектора на 2024 рік, згідно з інформацією від Energy Information Administration США (EIA), містить кілька ключових тенденцій в різних сферах:

Споживання електроенергії

Зростання споживання: Очікується, що в 2024 році загальне споживання електроенергії збільшиться на 2%, особливо в житловому секторі, де люди будуть більше часу проводити вдома, працюючи і відпочиваючи.

Відновлювана енергетика

Розширення відновлюваних джерел: Виробництво електроенергії з відновлюваних джерел передбачається зростатиме, з часткою до 24% від загального обсягу виробництва електроенергії в США. Особливий акцент буде зроблено на сонячну енергію, з планами запуску нових потужностей у 2023 році, що дадуть значний внесок у 2024 році.

Горючі корисні копалини

Очікується, що у 2024 році використання викопного палива як джерела виробництва електроенергії знову скоротиться. Очікується, що частка природного газу як джерела виробництва електроенергії впаде з піку в 42% у 2023 році до лише 41% у 2024 році. Лише в Техасі виробництво природного газу впаде з 46% у 2023 році до 41% у 2024 році. Вугілля, з іншого боку, прогнозується, що впаде з 16% у 2023 році до 15% у 2024 році. Видобуток вугілля становитиме 585 мільйонів тон у 2023 році та, за прогнозами, скоротиться більш ніж на 100 мільйонів тон 2024 році. Це пов’язано з падінням попиту з боку електроенергетики США.

IRENA


International Renewable Energy Agency (IRENA)


International Renewable Energy Agency (IRENA) прогнозує, що прискорення енергетичних переходів на шляху до кліматичної безпеки може збільшити світову економіку на 2,4% порівняно з очікуваним зростанням поточних планів протягом наступного десятиліття. 

План Агентства на 1,5°C передбачає створення до 122 мільйонів робочих місць, пов’язаних з енергетикою, у 2050 році, що більш ніж удвічі перевищує сьогоднішні 58 мільйонів. Тільки на відновлювану енергетику припадатиме більше третини всіх робочих місць у сфері енергетики, на яких працюватимуть 43 мільйони людей у всьому світі, що сприятиме відновленню після COVID-19 та довгостроковому економічному зростанню.

Прогноз представляє собою конкретний практичний набір інструментів для повної переорієнтації глобальної енергетичної системи.

Існує консенсус, що енергетичний перехід, заснований на відновлюваних джерелах енергії та ефективних технологіях, є єдиним способом обмежити глобальне потепління до 2050 року до 1,5°C. Як єдиний реалістичний варіант для кліматично безпечного світу, бачення IRENA стало мейнстрімом.

Прогноз IRENA вважає енергетичний перехід значною можливістю для бізнесу, зокрема для приватного сектора, що веде до зміни фінансування. Прогнозується, що частка приватного боргового капіталу зросте з 44% у 2019 році до 57% у 2050 році, що на 20% перевищує поточні плани. Таке переорієнтування допоможе залучити більше довгострокового фінансування для проєктів, пов'язаних з відновлюваною енергетикою, тоді як інвестиції у викопне паливо стануть менш привабливими для приватних фінансистів.

McKinsey&Company


McKinsey&Company


Відповідно до прогнозу McKinsey&Company, будуть потрібні значні інвестиції, щоб підтримати розвиток відновлюваної енергії та забезпечити достатню кількість викопного палива, щоб доповнити ці джерела. Очікується, що загальні інвестиції в енергетику зростуть з 1,5 трильйона доларів США у 2021 році до 2–3,2 трильйона доларів США у 2040 році. Хоча це значне збільшення, рівень інвестицій, ймовірно, залишатиметься стабільним щодо ВВП.

Прогнози від McKinsey&Company:

Домінування відновлюваних джерел: Відновлювані джерела енергії мають намір охопити від 45% до 50 % світового виробництва  до 2030 року та від 65% до 85% до 2050 року. Сонячна і вітрова енергія будуть основними вкладниками в це зростання.

Роль Технологій CCUS: Запровадження ядерних технологій і технологій уловлювання, використання та зберігання вуглецю (CCUS) могло б зменшити навантаження на розвиток відновлюваних джерел енергії, але це залежить від політичного ландшафту та майбутнього розвитку витрат.

Очікується, що вугілля (без CCUS) буде поступово виводитися з виробництва. Виробництво електроенергії газовими станціями, готовими до водню, які підтримують стабільність мережі, ймовірно, збільшиться.

Інвестиції в сектор енергетики: Значні інвестиції будуть потрібні для підтримки цього переходу, з очікуваним зростанням щорічних інвестицій в енергетичний сектор між 2% та 4% на рік приблизно відповідно до зростання світового ВВП — і досягнуть від 2 до 3,2 трильйонів доларів у 2040 році.

BDO Logo


Наш прогноз для України 


Війна в Україні має значний вплив на стан енергетичного сектора країни, зокрема через прямі та непрямі наслідки, такі як зруйнування інфраструктури, переривання ланцюгів постачання та зміни в енергетичній політиці. Одним з найбільш відчутних наслідків війни є масштабне руйнування енергетичної інфраструктури. Це насамперед і пошкодження генеруючих станцій, електромереж, газопроводів, та інших ключових об'єктів. Зруйновані об'єкти не тільки вимагають великих витрат на відновлення, але й призводять до втрати виробничих потужностей.

Підтримка Європейських партнерів у сфері енергетики  для України в 2023 році має велике значення.  Проте скорочення підтримки та її затримки, що, нажаль, спостерігаються, разом зі значним накопиченням боргів між учасниками ринку, можуть вплинути на рішення уряду щодо зменшення дотування вразливих верств населення та збільшення деяких тарифів, що вплине на зростання цін на електроенергію. Ми очікуємо що суттєве збільшення цін на ринку є одним з реалістичним сценаріїв, втім ситуація лежить більше в політичній площині ніж економічній.  

На нашу думку в короткостроковій перспективі основними чинниками, що будуть впливати на галузь в Україні будуть:

  1. Зростання цін на внутрішньому ринку, зокрема зменшення підтримки населення з боку уряду. 
  2. Відновлення експорту електроенергії в разі відсутності значного дефіциту е/е, що, втім, в значній мірі залежить від ситуації з подальшими обстрілами енергосистеми.
  3. Відновлення пошкодженої інфраструктури. Значні інвестиції в галузь за рахунок залучення кредитування від міжнародних фінансових інституцій. 

Відповідно до нашого аналізу щодо  України, ми прогнозуємо, що в найближчі десятиліття ключові напрями розвитку енергетичного сектора країни будуть зосереджені наступним чином:

  1. Розширення відновлюваних джерел енергії: Згідно зі Стратегією енергетичного розвитку України до 2035 року, ми очікуємо значне збільшення частки відновлюваних джерел енергії в загальному енергобалансі країни. Це насамперед і активне розширення використання сонячної, вітрової, біомаси та гідроенергетики.
  2. «Зелені» проєкти та диверсифікація енергетичного сектора: Уряд України, під керівництвом Президента Володимира Зеленського, планує зосередити увагу на імплементації «зелених» проєктів у післявоєнний період. Особлива увага буде приділена різноманітності джерел енергії та розбудові сховищ енергії для забезпечення стабільності енергопостачання.
  3. Ядерна енергія і природний газ у енергетичному міксі: Ми вважаємо, що ядерна енергія продовжить грати важливу роль у енергетичній системі України. При цьому, незважаючи на те, що природний газ наразі становить лише 7% від загальної генерації електроенергії, він відіграватиме ключову роль у системах опалення. Очікується, що його частка може зрости після 2030 року для компенсації зменшення частки вугільної генерації.

Цей прогноз відображає нашу оцінку поточних тенденцій і стратегічних напрямів, які будуть формувати енергетичний сектор України в майбутньому.

Міненерго


Розвиток енергетики України у 2024: основні пріоритети Міненерго


У 2024 році Україна зосередить зусилля на ключових напрямах у сфері енергетики, а саме: розвитку атомної галузі, децентралізації генерації електроенергії та посиленні фізичного захисту об’єктів енергетичної інфраструктури. Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Розвиток атомної енергетики: співпраця зі США та іншими країнами

У планах Міненерго значиться активна співпраця зі Сполученими Штатами в проєктах розвитку атомної енергетики, а також з Великою Британією, Канадою і США у сфері уранової промисловості. Метою є витіснення Росії зі світових ринків ядерного палива.

Прогрес у 2023 році: злам російської монополії

У 2023 році були впроваджені значущі кроки в цих напрямках. Зокрема, важливим досягненням стало розроблення нового виду ядерного палива для реакторів ВВЕР-440 спільно з американською компанією Westinghouse та фахівцями НАЕК «Енергоатом», що зруйнувало російську монополію в цій сфері.

Децентралізація енергогенерації: розвиток та посилення інфраструктури

Одним з пріоритетів є децентралізація і нарощування потужностей розподіленої генерації електроенергії, зокрема встановлення газових турбін. Це сприятиме підвищенню ефективності та надійності електропостачання в країні.

Забезпечення безпеки та ремонтна кампанія

Також важливим напрямом є продовження ремонтної кампанії, заміщення високовольтних трансформаторів на підстанціях та поліпшення систем захисту. Це забезпечить більшу стабільність і безпеку енергетичної інфраструктури України.

Таким чином, у 2024 році Міненерго України зробить акцент на розвитку атомної енергетики, децентралізації енергогенерації та забезпеченні безпеки критично важливих об’єктів енергетичної інфраструктури, що сприятиме розвитку та надійності енергетичного сектора країни.

Основний контакт