Global Mobility податкова політика — тенденції, найкращі практики та уникнення пасток

У світі постійних змін і швидкого розвитку глобального бізнесу, міжнародна податкова політика стає ключовим елементом успішного управління корпоративною мобільністю. 
 
Зростання числа міжнародних призначень і розширення географії бізнесу покладають на плечі компаній великий тиск з питань оподаткування, який може вплинути на ефективність програм міжнародних призначень та задоволення працівників, відправлених до інших країн. 

Ретельне вивчення і розробка глобальної політики оподаткування мобільності виявляється критичним аспектом для успішної діяльності компаній в сучасному світі. Ті підприємства, які інвестують час і зусилля в розробку цієї політики, чітко документують її та мають надійні процеси для її впровадження, відкривають можливості для безперебійного функціонування міжнародних програм призначень.Натомість, компанії, які не приділяють уваги цій сфері, ризикують зіштовхнутися з непередбачуваними податковими проблемами та незадоволенням  працівників, відправлених до інших країн.


Що повинен враховувати роботодавець, приймаючи рішення про глобальну політику, документуючи та впроваджуючи її?


Сучасні тенденції
Під час пандемії роботодавці активно займалися плануванням і впровадженням стратегій щодо дистанційної роботи як на внутрішньому, так і на міжнародному рівні. Деякі компанії переглянули глобальну політику оподаткування мобільності, зокрема, адаптували її до нових реалій та моделей міжнародних призначень. Проте багато організацій не звернули на це увагу. Більше того, з кризою вартості життя, відмова від загальноприйнятої практики вирівнювання податків у глобальній мобільності швидко набирає обертів, впливаючи як на працівників, так і на роботодавців.

Останнім часом стало все поширенішим явище, коли компанії впроваджують податкову політику, яка надає  працівникам, відправленим до інших країн «захист від оподаткування» або «частковий захист від оподаткування» щодо різноманітних пільг, таких як витрати на переїзд, проживання та навчання. В рамках часткового податкового захисту роботодавець сплачує податок країни перебування (і, відповідно, податок країни походження, якщо це застосовно), тоді як працівник може відповідати за власні податки та податки країни, де вони перебувають. 

Загалом, сучасні тенденції показують необхідність адаптації податкових і робочих стратегій до нових реалій, що виникають у зв'язку з пандемією та змінами в робочому середовищі. Компанії, які успішно реагують на ці виклики, можуть отримати конкурентну перевагу та забезпечити ефективне управління міжнародними ресурсами.
 
Найкраща практика та уникнення пасток
Концепції, розглянуті нижче, не є вичерпними, але стосуються основних сфер:
  • Основні положення податкової політики. Ми стикалися із ситуаціями, коли деякі роботодавці згадували про вирівнювання оподаткування або податковий захист у листах про призначення, проте відсутній був будь-який документ, що конкретизує як саме ці податкові політики застосовуються на практиці. Для роботодавців важливо не лише згадувати податкову політику в листі про переуступку, а й зробити відповідний документ про цю політику доступним для працівників, відправлених до інших країн.
  • Що покривається, а що не покривається. Добре сформульована податкова політика охоплюватиме:

•    Які статті доходу від роботи покриваються
•    Чи стосується це лише доходу від найму чи також особистого доходу (зазвичай не для останнього)
•    До яких податків він застосовується (типові виключення охоплюватимуть податок на приріст майна, податки на нерухомість і податки на споживачів)
•    Чи це також стосується соціального забезпечення
•    Хто отримує податкові пільги для іноземних громадян
•    Як розглядається дохід подружжя / партнера, якщо подружжя / партнери спільно подають документи.

  • Зіставлення політики з причиною призначення. Наприклад, ситуація, коли працівник переїжджає до іншої юрисдикції з особистих мотивів, є маловірогідною для застосування податкового вирівнювання або податкового захисту. Зазвичай, коли працівник переїжджає з юрисдикції з низьким рівнем оподаткування до юрисдикції з високим рівнем оподаткування з комерційних причин, використовується податкове вирівнювання або податковий захист. Аналогічно, якщо правонаступник переїжджає до юрисдикції з низьким або нульовим рівнем оподаткування з території з високим рівнем оподаткування, ймовірно, не буде потреби в податковому вирівнюванні або податковому захисті.
  • Керування політикою, наприклад, нарахування заробітної плати та звірки. Для працівника, який має вирівняний податок, ви очікуєте, що гіпотетичний податок (і потенційно соціальне страхування) буде вирахувано з його доходу від перебування вдома (SAH), а не фактичні податки та соціальне страхування, які утримуються через платіжну відомість приймаючої країни. Рекомендується пояснити працівнику, як будуть застосовуватися податкові відрахування та відрахування на соціальне страхування, наприклад, надавши зразок платіжної відомості. Процедура того як і коли виконується звірка, хто відповідає за платежі та хто отримає відшкодування, має бути розглянута в політиці. Політики, зазвичай, вказуватимуть, що працівник несе відповідальність за штрафи та відсотки, якщо немає пом’якшувальних обставин.
  • Податковий супровід і співпраця з призначеними радниками. Коли буде прийнято вирівнювання оподаткування або податковий захист, призначений компанією консультант з питань глобального оподаткування мобільності зможе переконатися, що заявлено відповідні податкові пільги для іноземних громадян, а також здійснено звірку відповідно до політики. Навіть якщо ви погоджуєтеся, що працівник може використовувати власного консультанта з питань оподаткування, працівник повинен надати призначеному консультанту копію податкової декларації для виконання звірки. Від працівників слід вимагати співпраці після закінчення їхньої роботи або після того, як вони звільняються з роботи — компанія може отримати відшкодування великих податків!
  • Тлумачення полісу. Слід чітко пояснити, що в разі виникнення суперечки між роботодавцем і працівником, перевагу має тлумачення роботодавця, а його рішення є остаточним.
  • Багатоюрисдикційна політика. Податкова політика, зазвичай, пишеться з точки зору компанії (штаб-квартири), з якої надсилаються  працівники, і часто посилається на умови, часові рамки і правила, характерні для цієї території. Якщо працівники надсилаються з кількох організацій країни в межах групи, політика має бути сформульована так, щоб вона не залежала від юрисдикції, або слід додати додатки, які викладають конкретні застосування політики для певної території. Це зазвичай спостерігається в США та в юрисдикціях, які не мають режиму утримання податку.
  • Перегляд і оновлення. Схема відряджень змінюється, час від часу можуть запроваджуватися нові податки / збори (наприклад, додаткові збори з високих доходів) або можуть змінюватися податкові пільги для іноземців. Рекомендується періодично переглядати політику та оновлювати її за потреби. Загальний виклад загальноприйнятої податкової політики може допомогти освоїти ключові поняття та принципи, але важливо також мати відповідний документ, який відображає ці принципи в конкретні дії та рішення компанії. 

Урахування цих ключових аспектів допомагає підприємствам забезпечити ефективну та прозору міжнародну податкову політику, яка відповідає потребам як компанії, так і міжнародних  працівників. Прийняття, документування та впровадження цієї політики забезпечує безперебійну роботу програм міжнародних призначень, зменшуючи витрати часу та уникнення непотрібних уточнень з боку обох сторін. Тому компанії, які приділяють увагу цим аспектам, мають можливість максимально ефективно використовувати свої ресурси та досягати успіху в глобальному бізнесі.

Якщо у вас виникли питання із цієї теми, будь ласка, зв’яжіться з нами. Наша команда досвідчених фахівців готова допомогти вам у вирішенні цих складних питань. 

Джерело: BDO Global

Основний контакт

Віктор Невмержицький

Віктор Невмержицький

Партнер з податкового консультування
personBDO.LiveSite.ViewBio