Сталий розвиток, як один із шляхів розвитку бізнесу на перспективу

Сталий розвиток, як один із шляхів розвитку бізнесу на перспективу

Останнім часом сталий розвиток стає все більш і більш важливим для компаній багатьох сфер діяльності. Дослідження показало, що 62% керівників вважають стратегію сталого розвитку необхідною для конкурентоспроможності вже сьогодні, а ще 22% вважають, що це станеться в недалекому майбутньому.

Простіше кажучи, стійкість (або Sustainability) — це бізнес-підхід до створення довгострокової вартості з урахуванням того, як дана організація працює в екологічному, соціальному та економічному середовищі. Сталий розвиток ґрунтується на припущенні, що розробка таких стратегій сприяє довголіттю компанії.

Під час вебінару Віра Савченко розповіла про шляхи компанії БДО до сталого розвитку, який триває ось уже 10 років. Вона зазначила, що для всіх співробітників компанії сталий розвиток, CSR і ESG це вже не просто слова, а частина повсякденного життя.



 

Чому стійкість важлива?

Немає сумнівів в тому, що концепція сталого розвитку сьогодні важливіша, ніж будь-коли, і що життя в рамках наших екологічних обмежень для запобігання зміни клімату є фундаментальною частиною цього розвитку.

Ідея екологічно стійкого економічного зростання не нова. Багато культур протягом історії людства визнали необхідність гармонії між навколишнім середовищем, суспільством і економікою. Однак одна проблема, з якою стикаються екологічні менеджери, полягає в тому, що мета сталого розвитку не в повному обсязі сформована, і її фундаментальні концепції все ще обговорюються.

Можна сказати, що мета сталого розвитку — збалансувати економічні, екологічні та соціальні потреби, забезпечуючи процвітання для нинішнього і майбутніх поколінь.

Тематичні дослідження показують, що кожен рік ми споживаємо на 40% ресурсів більше, ніж відновлюємо. І тут нам необхідна стійкість, щоб балансувати між нашою потребою в технологіях і економічному розвитку та необхідністю зберігати навколишнє середовище. Мова йде не тільки про навколишнє середовище, але і про поліпшення здоров'я, суспільства і всього людства.





 

Хеннінг Драгер зазначає, що перед тим, як більш детально заглибитись в CSR і ESG варто задати собі кілька питань: навіщо мені це потрібно? Чого я хочу досягти для себе і для компанії? Що буде через рік, через 10 років, через 100 років?

 

12 Причин переходу до сталого розвитку:
  1. Для зниження витрат
  2. Щоб зберегти ресурси / капітали
  3. Щоб відповідати законодавству
  4. Для підвищення репутації
  5. Щоб виділятися
  6. Щоб залучити й утримати кваліфікованих співробітників
  7. Для задоволення потреб клієнтів
  8. Щоб виправдати очікування зацікавлених сторін
  9. Для залучення капіталовкладень
  10. Щоб використовувати нові можливості та мінімізувати ризики
  11. Для підвищення прозорості
  12. Щоб вводити нововведення

Прийшов час визнати, що стійкість — це не просто гарний фасад. При включенні в стратегічне планування стійкість забезпечує потенційну цінність для конкурентного майбутнього всієї організації.

Включення CSR в стратегію компанії не тільки показує, що бізнес серйозно ставиться до цього питання, але і, що більш важливо, прикладає реальні зусилля. Це надихає співробітників і мобілізує всю компанію на досягнення загальних цілей, які приносять користь як компанії, так і суспільству в цілому.

Яка роль бухгалтерії, маркетингу та фінансів в сталому розвитку?
  • Роль бухгалтерії в галузі сталого розвитку полягає, перш за все, в зборі інформації для надання допомоги внутрішнім директивним органам (управлінський облік); підготовці фінансової звітності та інформації з питань сталого розвитку для зовнішніх зацікавлених сторін; а також в забезпеченні достовірності в публікованих звітах.
  • Роль маркетингу — це вплив на поведінку клієнтів, яка приносить прибуток і позитивні зміни в суспільстві. Йдеться про те, що ви рекламуєте і як ви рекламуєте
  • Фінанси є однією з найважливіших функцій забезпечення стійкості в бізнесі, так як вони досягають кожного «кута» в організації і пов'язані з ринковою економікою.

Оскільки екологічні умови, економічні і соціальні системи значно різняться в різних країнах, кожна країна повинна виробити свою власну політику для забезпечення сталого розвитку для досягнення глобальної мети.

«Сталий розвиток більше не буде вибором! Це буде єдиний доступний шлях розвитку. Це тільки питання часу » — говорить Хеннінг Драгер.

Нагадаємо, що Хеннінг має більше 20 років досвіду в наданні рішень в сфері ESG на 27 ринках і в 25 секторах, включаючи поновлювані джерела енергії, гірничодобувну промисловість, роздрібну торгівлю, фінансові послуги та охорону здоров'я.

Ще більше інформації про послуги сталого розвитку та ESG читайте тут.