Шлях до інтеграції: перспективи українського енергетичного ринку

Шлях до інтеграції: перспективи українського енергетичного ринку

Нещодавно Анна Матюшко, помічник аудитора BDO в Україні в рамках роботи індустріальної групи «Природні ресурси та енергетика» взяла участь у зустрічі з керівництвом Міністерства енергетики України та представниками бізнесу.
 
Подія відбулася в Торгово-промисловій палаті України та зібрала представників понад 90 компаній та іноземних дипломатів. За участі заступниці міністра Світлани Гринчук, заступника міністра з питань європейської інтеграції Ярослава Демченкова та заступника міністра Миколи Колісника обговорювалися перспективи та стратегії розвитку енергетичного сектора України та інтеграції українського енергетичного ринку до європейських стандартів і практик, а також розвитку відновлюваних джерел енергії. 

Обговорення інтеграції українських енергетичних ринків до європейських є ключовим кроком у процесі відновлення та реформування сектора. Учасники зустрічі активно залучали бізнес до цього процесу і розглядали можливості впровадження європейських стандартів та практик.



Прийнятий законопроєкт щодо «зеленої» трансформації та розвитку сектора відновлюваної енергетики України (ВДЕ) відкриває нові можливості для інвестування та стимулює розвиток цього сектора. Процес розробки ключових нормативних актів, таких як розподіл квот і видача гарантій походження електроенергії, свідчить про рішучість влади привернути більше інвестицій в сектор ВДЕ.

«Зелена» трансформація енергетичного сектора не лише сприяє зниженню викидів вуглецю та зменшенню залежності від імпорту енергоресурсів, а й стимулює інновації та створення робочих місць. Це також допомагає у впровадженні принципів сталого розвитку та забезпеченні енергетичної безпеки країни.

Заходи, спрямовані на розвиток ВДЕ, мають потенціал зробити Україну одним з лідерів у сфері відновлюваної енергетики в регіоні, забезпечуючи при цьому стійкий економічний розвиток і збереження довкілля для майбутніх поколінь. 

На зустрічі піднімались питання основних викликів і перспектив українських енергосистем, а також можливості для розвитку бізнесу. Проводилась активна дискусія щодо інвестицій в розвиток зеленого водню і тендерів для залучення зарубіжної допомоги, з яких помітна така позиція Міненерго:
  • Стимулювання експорту електроенергії, зокрема з відновлювальних джерел, як засіб зменшення заборгованості в цьому секторі.
  • Впровадження систем зберігання енергії і розвиток «розумних» мереж для підвищення стійкості та гнучкості енергосистеми.
  • Відновлення і розвиток атомної енергетики, зокрема через потенційне добудовування блоків атомних станцій, а також розгляд використання малих модульних реакторів.
  • Адаптація до можливих змін воєнної тактики ворога і зосередження на захисті критичної інфраструктури та децентралізації енергогенерації.
  • Інтеграція з європейським енергетичним ринком, включно як технічні, так і законодавчі аспекти, і виконання вимог європейських енергопакетів.
  • Розвиток водневої енергетики як одного з пріоритетних напрямів, з акцентом на необхідності розпочати інвестиції в цей сектор вже нині.
  • Спрощення процедур приєднання до енергомереж для малих і середніх генеруючих установок.
  • Активна участь у міжнародних тендерах і проєктах для залучення зовнішнього фінансування (Фонд підтримки енергетики України, Проєкт енергетичної безпеки від USAID).

Ця зустріч не лише відобразила поточний стан енергетичного сектора, але й підкреслила важливість співпраці між різними зацікавленими сторонами. Такий підхід сприятиме не лише розвитку енергетики, а й загальному економічному зростанню та підвищенню конкурентоспроможності України на міжнародній арені.

Участь BDO в Україні в цьому заході підкреслила важливість співпраці та обговорення стратегій розвитку енергетичного сектора. Ми отримали уявлення про перспективи цієї галузі в Україні, а також переконалися в постійній праці Міністерства енергетики України над важливими законодавчими та стратегічними ініціативами, такими як воднева стратегія. Це свідчить про готовність уряду підтримувати бізнес і пропонувати різноманітні методи залучення міжнародної допомоги.  Такий підхід відображає нашу спільну відданість розвитку стабільного і конкурентоспроможного енергетичного сектора, який є ключовим для майбутнього України.

«Такого роду зустрічі важливі та цінні, на яких влада і бізнес можуть відкрито спілкуватися. Адже це показує, що наша країна на правильному шляху до створення конкурентної, безпечної та доступної енергетики, що насамперед залучатиме інвестиції та сприятиме сталому розвитку.» — зазначила Анна Матюшко.

Незалежно від того, чи ви плануєте розвивати проєкти відновлюваної енергетики, інтегрувати бізнес на європейські ринки або отримувати міжнародну допомогу, ми маємо всі необхідні ресурси та знання для досягнення вашої мети. BDO в Україні завжди відкриті до співпраці та готові допомогти у кожному кроці вашого шляху до успіху. Звертайтеся до нас вже сьогодні для отримання професійних консультацій та налагодження взаємовигідного партнерства.

Основний контакт