Утилізація будівельних відходів — ключ до смарт-відновлення України

Утилізація будівельних відходів — ключ до смарт-відновлення України

Наслідки повномасштабного вторгнення росії призвели до значного зростання кількості будівельних відходів в Україні. Виявилося, що майже неіснуюча система їхньої переробки обмежує можливості ефективного використання ресурсів для відбудови. У цьому контексті, утилізація стає не тільки екологічною необхідністю, але й ключовим фактором економічного зростання.
 
На заході "Моніторинг відбудови та відновлення № 5", який відбувся 18 січня, Надія Іванова, фахівець компанії BDO в Україні, взяла участь у розгляді видатків на відбудову за останній місяць і обговоренні стратегій утилізації будівельних відходів для максимально ефективного відновлення. 

Захід був проведений Центром економічної стратегії та Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій, у рамках проєкту "Контроль витрат на відновлення", що фінансується Європейським Союзом.
   

Спеціальна тема події — утилізація будівельних відходів для відновлення


Представлений п'ятий випуск моніторингу висвітлив зміни у сфері відновлення, враховуючи публічні видатки на проєкти відбудови. Особливу увагу приділено питанню утилізації будівельних відходів, що стали наслідком повномасштабного вторгнення росії. Зазначено, що значна кількість цих відходів в Україні не переробляється в повному обсязі, і висвітлено важливість їхньої раціональної переробки для екологічної та економічної вигоди.

Доповідачі поділилися висновками та статистикою, що свідчить про велику кількість будівельних відходів. 

Володимир Ланда, фахівець центру економічної стратегії, детально проаналізував будівельні закупівлі, відзначивши, що у 2023 році було проведено 183 тис. закупівель в категорії "Будівництво і поточний ремонт", а станом на 2024 рік завершено 173 тис. на суму 283 млрд грн.


Фінансування відбудови України у 2023 році


Микола Бойко, перший заступник голови Київської обласної державної адміністрації, підкреслив, що Київщина є лідером по кількості відновлених об’єктів. Реалізованими є проєкти: UNITED24 та обласної програми з відновлення. 866 об’єктів на сьогодні вже відновлено, зазнали руйнувань 52 громади на Київщині. Першочергово відновлюють водопостачання, газопостачання, переправи, зараз дійшли до етапу капітального відновлення. Понад 5 400 тис. об’єктів потребують демонтажу, частина вже демонтована. Будівельне сміття, яке було вже вивезене на полігон складає 300 тис. тон (це не велика кількість порівняно з Донецькою та Херсонською областями). Японська організація «Джайка» надала техніку для переробки сміття, яку планується використати для цих 300 тис. тон. Нині нажаль сміття не сортується на місці, а вивозиться на полігон. Станом на зараз вже відновлено 866 об'єктів, але є необхідність ефективного використання будівельних відходів.

Роман Пушко, співзасновник громадської організації ReThink, зауважив, що вторинні матеріали не завжди конкурентоспроможні порівняно з новими через дешеву ренту на первинні матеріали. Відзначив відсутність централізованої програми по переробці сміття та важливість вирішення цього питання для оптимізації відновлення.

Розбір ситуації вказує на те, що в Україні є великий потенціал для розвитку системи утилізації будівельних відходів, що насамперед дозволить оптимізувати витрати та зменшити негативний вплив на навколишнє середовище. Запровадження ефективної стратегії утилізації стане ключем до смарт-відновлення країни, яке враховує не лише економічні, але й екологічні аспекти.

“Такого роду заходи, є не лише необхідними, але й ключовими в подоланні наслідків вторгнення та реконструкції, які продовжують вивчати та пропонувати рішення для оптимального використання ресурсів та утилізації будівельних відходів для відновлення України після складних часів. Сталість і смарт-відновлення стають реальністю завдяки ініціативам, участі та інноваціям”, — зазначила Надія Іванова.

Подібні заходи визначають новий шлях до стійкого відновлення країни, де кожна дія має вагомий внесок у її майбутнє.
Спеціалісти BDO в Україні володіють обширними знаннями та досвідом у секторі будівництва та нерухомості, надаючи всебічний аналіз та інтегровані консультації по всій галузі. Якщо вам потрібна додаткова інформація або кваліфіковані поради, зв'яжіться з нашими експертами, будемо раді допомогти.