Віра Савченко, СЕО BDO в Україні, взяла участь у зустрічі українського бізнесу з офіційними органами

Віра Савченко, СЕО BDO в Україні, взяла участь у зустрічі українського бізнесу з офіційними органами

Комітет з відновлення України ЄБА

Після отримання статусу кандидата на вступ до ЄС українське бізнес-середовище потребує глибшої інтеграції з європейським бізнесом. На зустрічах з групою роботодавців ЄСЕК, Європейською службою зовнішньої діяльності, Радою ЄС з питань сусідства, BusinessEurope, генеральним директором з питань торгівлі, представництвом Європейського Союзу в Україні, генеральним директором з питань сусідства та розширення та віце-президентом Європейського Парламенту Нікола Біром обговорювалися такі теми:

  • Так як енергопостачання стабілізувалося, головною проблемою для українського бізнесу всіх розмірів залишається питання нестачі кадрів:

1) через призов чоловіків до лав ЗСУ;
2) через виїзд людей з України і припинення роботи на українських роботодавців.

Наприклад, нашій армії потрібні водії вантажівок та тракторів, адже вони можуть керувати важкою технікою, яку наші міжнародні партнери постачають в Україну.

  • Щоб частково вирішити цю проблему, ми піднімаємо питання про звільнення від сплати податків на доходи з України українців в ЄС на 2023 рік. Це дозволить зберегти хоча б частину робочої сили та податків для нашої країни.
Комітет з відновлення України ЄБА
  • Українському бізнесу необхідні кошти, аби виживати, релокувати, продовжувати свою діяльність, розширюватися та зростати. Існує низка програм підтримки (наприклад, "5-7-9 доступних кредитів"), але ці програми не є узгодженими між собою, а для відновлення української економіки потрібно набагато більше інвестицій. Основною проблемою є відсутність страхування військових ризиків для іноземних приватних інвесторів в Україні.
  • Для вирішення цієї проблеми ми ставимо питання про рекомендації від Єврокомісії до урядів країн ЄС з метою створення єдиного підходу до страхування воєнних ризиків.
  • Третьою проблемою є нестача інформації про інвестиційні потреби та можливості України. Існують прогалини в певних регіонах та секторах, тому як з української, так і з європейської сторони потрібен послідовний підхід у питанні інформування.
  • Одним з реальних кроків було обговорення проведення нетворкінгового заходу для українських малих та середніх підприємств, де будуть представлені інвестиційні можливості для України. З нашого боку вже існує платформа Інвестиційна карта України, яку ми будемо просувати, аби зібрати якомога більше потенційно цікавих проєктів та шляхів їх фінансування.

BDO в Україні продовжуватиме брати участь у післявоєнному відновленні України, щоб допомогти нашим клієнтам та іншим компаніям своїм досвідом.