Що чекає на Україну в майбутньому

ЧОМУ УКРАЇНА МАЄ ПОТЕНЦІАЛ СТАТИ НАЙБІЛЬШИМ В ЄС ЦЕНТРОМ ІНВЕСТИЦІЙ ТА ВІДРОДЖЕННЯ, КОЛИ ВІЙНА ЗАКІНЧИТЬСЯ.

Віталій Струков,

Керуючий партнер у сфері корпоративних фінансів BDO в Україні.

 

  • Україна є другою за величиною державою в Європі та має узбережжя вздовж Азовського та Чорного морів. Територія України охоплює близько 600 000 км2, з населенням близько 42 мільйонів. До 2014 року, коли росія анексувала Крим і окупувала частину Донецької та Луганської областей України, її населення було близько 47 мільйонів. Росія розпочала війну проти України в лютому 2022 року. В результаті близько 10,5 мільйонів людей виїхали зі своїх домівок, серед яких чотири мільйони людей, переважно жінки та діти, залишили Україну як біженці, а близько 6,5 мільйонів переїхали переважно на Захід України.
  • Україна визнана одним з найбільших виробників сільськогосподарських і харчових продуктів / гарантів світової продовольчої безпеки.
  • За даними Global Sourcing Association, Україна посідає перше місце у світовому аутсорсингу і має понад 200 000 висококваліфікованих ІТ-фахівців.
  • Багато IT- і технологічних стартапів походять з України, а їхні засновники залучили 2,35 млрд доларів США в 2021 році (переважно не враховуються в розмірі ринку M&A в Україні, оскільки більшість цих стартапів переїхали в США або ЄС).
ДО ВІЙНИ — СИЛЬНА ЕКОНОМІКА

З 2009 по 2013 рік в Україні спостерігалося безперервне зростання ВВП, досягнувши 183,3 млрд доларів США в 2013 році. Проте внаслідок російської агресії проти України в 2014 році, яка призвела до анексії росією Криму та окупації частини Донецької та Луганської областей, українська економіка та інвестиційний клімат зазнали краху. У 2014 році ВВП впав на 21,1% до 131,8 млрд доларів, а в 2015 році —– ще на 31,3% до 90,6 млрд доларів, тобто на 50% лише за два роки. В результаті ринок M&A в країні впав з приблизно 4 мільярдів доларів США в 2013 році до 410 мільйонів доларів США в 2015 році.

Наприкінці 2014 / початку 2015 року конфлікт на Сході України було заморожено, а частина Донецької та Луганської областей залишилася під окупацією і більше не перебувала під контролем України. Економіка почала відновлюватися завдяки проведенню Урядом України економічних, правових і регуляторних реформ для впровадження стандартів ЄС. В результаті інвестиційний клімат поліпшився, а ринок M&A зріс до 1,6 млрд доларів у 2019 році. Однак, як і в усіх економіках країн світі, пандемія COVID-19 мала серйозний вплив, і ринок M&A різко скоротився до 190 мільйонів доларів США в 2020 році. Після того, як більшість обмежень COVID-19 було знято, а також через відкладений попит, 2021 рік був дуже вдалим для економіки країни: ВВП виріс майже до 200 мільярдів доларів США, перевищивши рівень 2013 року, і, за оцінками, ринок M&A досяг майже 2,7 млрд доларів США із 120 укладеними угодами. Однак кілька великих угод, які були підписані наприкінці 2021 року, все ще перебувають на розгляді і ще не закриті, а покупці посилаються на «пункти про несприятливі умови».

ЯК ПОЧИНАВСЯ КОНФЛІКТ

У 2013 році найактивнішими галузями M&A в країні були сільське господарство і харчова сфера, банківська справа, FMCG, енергетика та TMT. У 2021 році TMT стала найбільшою зростаючою галуззю в Україні, а експорт послуг аутсорсингу та програмування досяг 6,8 млрд доларів США (у п’ять разів більше, ніж 1,3 млрд доларів США, зафіксованих у 2013 році). За даними Global Sourcing Association, Україна посіла перше місце у сфері аутсорсингу країн світу та є домом для понад 200 000 висококваліфікованих ІТ-фахівців. Перезапуск великої та середньої приватизації державних підприємств став додатковим драйвером ринку M&A в країні. У 2021 році було укладено 36 угод M&A на суму 813 мільйонів доларів США в TMT секторі, 19 угод на суму 234 мільйони доларів США в агропромисловому секторі, 10 угод на суму 124 мільйони доларів США в енергетиці, гірничодобувній промисловості та комунальному господарстві, а також 6 угод на суму 650 мільйонів доларів США у сфері нерухомості та будівництва. Напруга, що виникла в результаті розгортання російської армії на українсько-російському кордоні фактично заморозила ринок з грудня 2021 року.

ЕКОНОМІЧНИЙ ВПЛИВ ВІЙНИ

З лютого 2022 року війна повністю зруйнувала морську торгівлю (що становить половину загальної торгівлі країни та 90% її торгівлі зерном); це завдало серйозної шкоди критичній інфраструктурі країни та спричинило масове переміщення людей. У звіті за березень 2022 року Світовий банк прогнозував, що цього року ВВП України впаде на 45%, а після цього буде слабке відновлення.

Прогнози, враховуючи триваючий конфлікт, схильні до великої невизначеності та значного негативного ризику. Ці прогнози ґрунтуються на значному скороченні імпорту та експорту, з огляду на перебої в торгівлі та блокаду чорноморських портів, колапс державних і приватних інвестицій та значне падіння витрат домогосподарств, що відображає переміщення великої кількості людей, втрати доходів і засобів існування.

Очікується, що в середньостроковій перспективі збиток виробничому і експортному потенціалу України та втрата людського капіталу будуть мати тривалі економічні та соціальні наслідки. Будуть необхідні серйозні зусилля з реконструкції, доповнені інституційними, структурними та фінансовими реформами для підтримки зростання, очолюваного приватним сектором, але все це залежатиме від отримання значного зовнішнього фінансування на пільгових умовах.