Що потрібно знати європейським бухгалтерам про війну в Україні?

У той час як ЄС та окремі країни вводять санкції, європейським бухгалтерам необхідно діяти й вирішити, як ці та інші наслідки війни впливають на їхню діяльність. Оскільки ситуація змінюється, професійні бухгалтери мають продовжувати застосовувати свої етичні принципи та соціальну відповідальність. Нижче ми звертаємо їхню увагу на питання щодо боротьби з відмиванням грошей (AML), кібербезпеки, бухгалтерського обліку, аудиту та звітності, щоб допомогти їм поставити правильні запитання. Щоб діяти правильно в ці важкі часи, фахівцям доведеться розглянути різні аспекти від правових питань до етики, управління ризиками та корпоративного громадянства. Ситуація може викликати складні питання, які можуть вимагати додаткової юридичної консультації (що в цьому випуску не передбачено).

БОРОТЬБА З ВІДМИВАННЯМ ГРОШЕЙ
Моніторинг санкцій

Бухгалтери мають моніторити національні та санкційні списки ЄС, які постійно оновлюються. Окремі країни та ЄС ввели чотири категорії санкцій проти Росії та Білорусі:

  • санкції проти фізичних та юридичних осіб
  • обмеження для бізнесу
  • дипломатичні заходи
  • обмеження економічного співробітництва

В бухгалтерських фірмах і компаніях, керівництво й правління відповідають за тлумачення санкцій. Їм також може знадобитися проконсультуватися зі своїм юрисконсультом або зовнішнім юристом. Бухгалтери і аудитори мають застосувати всі професійні навички, щоб ці заходи були ефективними, і допомагати компаніям впоратися з проблемами, які вони спричинять. Строго обізнаний з положеннями про свого клієнта (KYC) та AML, та управління ризиками допоможе забезпечити належний розгляд санкцій.

Оцінка ризиків дії санкцій

Нижче ми наводимо рекомендації для бухгалтерів і аудиторів щодо оцінки впливу режимів санкцій на свою фірму та клієнтів:

  • Визначте, чи створюють останні списки санкцій ризики для фірм і клієнтів.
  • Перевірте останні національні списки санкцій та рекомендації.
  • Визначте, чи мають ваша фірма та її клієнти дотримуватись санкцій ЄС, США, Великобританії та інших країн, крім національних правил.
  • Перевірте останні санкції ЄС проти Росії та Білорусі.
  • Визначте та сплануйте прямий вплив на Білорусь, сторони, які базуються в Росії та російські треті сторони, які можуть бути визначені через постачальників, клієнтів, агентів, дистриб’юторів та фінансових установ в інших країнах.
  • Ознайомтеся з базами даних клієнтів, щоб визначити всіх клієнтів, які фізично перебувають у Росії та Білорусі або пов’язані з фізичними та юридичними особами, які потрапили під санкції.
  • Розберіться в структурі бенефіціарної власності клієнтів або постачальників і виявіть прямі чи непрямі зв’язки з підданими санкціям політично значущими особами (PEP) або організаціями. Це важливо, оскільки російська чи білоруська власність може бути прихована.
  • Розгляньте можливі торгові обмеження / заборони (заборона на імпорт / заборона на експорт).
  • У разі ділових відносин з фізичними або юридичними особами, які підпадають під дії санкцій, кожна фірма та її клієнти мають заморозити активи цих осіб і розглянути можливість припинення надання будь-яких послуг перерахованим юридичним і фізичним особам.
  • Заповніть звіт про підозрілу діяльність (SAR), якщо є зв’язки між фірмою або її клієнтами та фізичними чи юридичними особами, які потрапили під дії санкцій. У цій справі тісно співпрацюйте з відділом комплаєнсу та фахівцем зі звітності про відмивання грошей (MLRO).
КІБЕРБЕЗПЕКА

Нині війну можна вести й віртуально за допомогою організованих кібератак. Багато організацій вже сильно постраждали від таких атак, деякі з яких були безпосередньо пов’язані з хакерською атакою від російського уряду. Бухгалтерські фірми, особливо малі та середні, мають бути попереджені про реальну ймовірність таких атак і вживати необхідних запобіжних заходів для аналізу своїх ризиків, а також ініціювати обговорення зі своїми клієнтами. Багато малих і середніх підприємств (МСП) можуть не мати готових планів реагування на такі кібератаки. Цим малим і середнім підприємствам рекомендується звернутися до власного ІТ-персоналу або консультанта для отримання вичерпної та індивідуальної відповіді.

ОБЛІК, ЗВІТНІСТЬ ТА АУДИТ
Наслідки бухгалтерського обліку та звітності

Економічні наслідки війни можуть вплинути на бухгалтерський облік, звітність і аудит фінансової звітності відповідних компаній або груп, особливо МСП. У цьому розділі висвітлюються деякі із цих потенційних наслідків. Однак вплив на компанії буде різним. Компанії можуть бути особливо вражені, якщо вони 1) торгують з компаніями в Росії, Білорусі чи Україні, 2) мають дочірні компанії або активи в Росії, Білорусі чи Україні, або 3) пов’язані з організаціями чи окремими особами, які перебувають під санкціями. Цей вплив слід регулярно переглядати, оскільки подальший розвиток, тривалість і вплив війни неможливо передбачити.

Вплив на бухгалтерський облік і звітність для компаній станом на 31 грудня 2021 року

Необхідно повністю дотримуватися таких стандартів звітності, як Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку (МСБО), Міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ) та відповідні національні загальноприйняті принципи бухгалтерського обліку (GAAP). Вони також можуть бути використані для реагування на фактичні проблеми бухгалтерського обліку та звітності, викликані війною, у раціональний та практичний спосіб.

Оцінка безперервності підприємства

Компанії мають розглянути питання безперервності підприємства, якщо на них негативно вплинуть війна в Україні та санкції проти Росії та Білорусі, наприклад, товарний або ІТ-бізнес. Їм необхідно розглянути можливість проведення кількох можливих аналізів чутливості, щоб визначити, чи існує суттєва невизначеність щодо його здатності продовжувати безперервну діяльність. Це може призвести до додаткового розкриття інформації, особливо якщо є суттєва невизначеність.

За деяких обставин може виникнути необхідність розглянути, чи доцільно готувати звіти на основі безперервності діяльності. Для цього компанія має розглянути всю доступну інформацію про вплив на майбутню торгівлю.

Що стосується часових рамок, необхідно враховувати принаймні перші дванадцять місяців після дати балансу або після дати підписання фінансової звітності. Але бажаний більш тривалий термін. Цю оцінку безперервності діяльності слід постійно оновлювати до дати затвердження фінансової звітності.

Некоригуючі події після балансу

Загальна вимога полягає в тому, щоб у балансі відображалася позиція на кінець звітного періоду. Таким чином, для компаній в Європі на кінець року, 31 грудня 2021 року, розпочата війна є подією, яка не коригується, оскільки вторгнення відбулося в лютому 2022 року.

Характер будь-якої суттєвої некоригуючої події та оцінка її фінансового ефекту мають бути розкриті в примітках до фінансової звітності. Тому компанії мають враховувати вплив на їхній бізнес, який буде залежати від їхніх конкретних обставин. Це містить те, що розкриття інформації оголошує потенційний вплив у наступному звітному періоді.

Подальше розкриття інформації в управлінському звіті

Компанії також мають подумати, чи посилатися на можливий вплив війни, коли вони повідомляють про основні ризики та невизначеність у звіті керівництва. В принципі, вони мають повідомляти про це, коли можливий подальший розвиток подій може призвести до негативних відхилень від прогнозів компанії.

Вплив на бухгалтерський облік і звітність для компаній із закінченням року в 2022 році

Під час того, як ми будемо наближатися до 2022 року, масштаби й вплив війни будуть ставати все більш зрозумілими. При визначенні умов на дати балансу після 2021 року і, отже, при оцінці того, чи є зміни коригуючими чи не коригуючими, може знадобитися більший ступінь суджень. Війна, зазвичай, є коригуючою подією для будь-якого звітного періоду, що закінчується 28 лютого 2022 року, для річної або квартальної звітності.

Крім безперервної діяльності, компанії мають переглянути всі сфери бухгалтерського обліку, які засновані на судженнях і оцінках невизначеності, зокрема:

  • бухгалтерські оцінки
  • оцінки справедливої вартості
  • знецінення активів
  • оцінка очікуваних кредитних збитків
  • облік хеджування
  • інші вимоги до розкриття фінансової звітності
  • також заслуговує на увагу вплив порушень угод і обтяжливих положень контрактів.
Наслідки аудиту
Вплив на аудит фінансової звітності станом на 31 грудня 2021 року та після цього.

Дотримання Міжнародних стандартів аудиту (МСА) має продовжуватися в повному обсязі, навіть під тиском поєднання невизначеності та складних термінів. Крім того, аудиторам слід зробити паузу і подумати про подальші дії, щоб реагувати на конкретні аудиторські проблеми, які війна спричиняє компаніям та їхній звітності.

Війна впливає на аудиторську оцінку ризиків компанії

Залежно від обставин і бізнесу компанії, аудиторська оцінка ризиків може потребувати перегляду через загрозу нових суттєвих ризиків, наприклад, пов’язаних з ліквідністю компанії. Оскільки поточна ситуація дуже мінлива, її потрібно буде постійно переглядати під час аудиту. Подальші вказівки можна знайти в МСА 315 «Виявлення та оцінка ризиків суттєвого викривлення».

Отримання аудиторських доказів

Аудитори мають розглянути, як зібрати достатні відповідні аудиторські докази. У цьому випадку аудиторам може знадобитися змінити підхід до аудиту та розробити альтернативні процедури. Особливо це може бути актуально для аудиторських завдань групи з дочірніми компаніями, доступ до яких обмежено, і може призвести до потенційного обмеження обсягу звітності групи. Це як і раніше необхідне, щоб мати можливість звітувати або розглядати можливість модифікації аудиторського висновку. МСА 500 «Аудиторські докази» надає додаткову інформацію.

Наслідки для аудиторської оцінки безперервності діяльності

Безсумнівно, у центрі уваги багатьох поточних і майбутніх аудитів буде безперервність підприємства. Особливо тому, що невизначеність щодо глобальної економіки та найближчих перспектив зросла для багатьох компаній, які мають прямий вплив на Україну чи Росію та Білорусь. МСА 570 «Безперервність діяльності» залишається застосовним.

Наприклад, для оцінки керівництва безперервності діяльності, можливо, знадобиться додати:

  • оновлення прогнозів і чутливості, якщо це вважатиметься доцільним, враховуючи виявлені фактори ризику та різні можливі результати
  • перегляд прогнозованої відповідності умовам у різних сценаріях
  • зміна планів керівництва щодо майбутніх дій
  • розширення розкриття інформації
  • Оцінка керівництва також має бути задокументована в його гарантійному листі до аудитора.
Вплив майбутніх перспектив компанії на аудиторський висновок

Аудитор має враховувати труднощі керівництва, щоб підготувати майбутні прогнози, визнати дуже невизначену та мінливу ситуацію. Справді, такі прогнози можуть суттєво змінитися за короткий проміжок часу. Важливо, щоб аудитори використовували професійне судження та скептицизм. Їм необхідно проявляти обережність, щоб гарантувати, що будь-які прогнози відображають ситуацію під час підписання аудиторського звіту. Додаткову інформацію див. у МСА 560 «Подальші події».

Розглянемо адекватність розкриття інформації керівництва про наслідки війни

Аудитор має переконатися, що розкриття інформації керівництвом належним чином описує перспективи компанії та те, як це може вплинути на користувачів фінансової звітності. І все це, визнаючи нинішній високий ступінь невизначеності. Аудитори мають також розглянути свої обов'язки щодо іншої інформації, наданої керівництвом у фінансовій звітності. Це описано в МСА 720 «Обов’язки аудитора щодо іншої інформації».

Потенційний вплив на аудиторський висновок

Наслідки для аудиторського висновку можуть містити:

  • для організацій, що становлять суспільний інтерес, ключове питання аудиту (KAM), пов'язане з додатковою аудиторською роботою, необхідною через війну. Наприклад, щоб описати підхід до аудиту групи, поясніть, що немає суттєвої невизначеності або невизначеності безперервності діяльності.
  • абзац «Пояснювальний параграф», наприклад, щоб виділити значну подальшу подію, розкриту у фінансових звітах, або значну невизначеність, що виникає внаслідок війни
  • суттєва невизначеність щодо пункту безперервної діяльності
  • думка із застереженням або негативна думка, наприклад, щодо неадекватного розкриття інформації або нереалістичних припущень про безперервність діяльності, у фінансовій звітності
  • думка із застереженням або відмова від висловлення думки через обмеження обсягу, коли неможливо отримати достатні відповідні аудиторські докази. Наприклад, коли інвентаризацію неможливо було відвідати особисто.
Потенційний вплив на прийняття або продовження аудитором завдання

Якщо аудитору стає відомо, що його аудиторська організація пов’язана з фізичними або юридичними особами, які входять до переліку обмежувальних заходів ЄС, необхідно повторно оцінити продовження або прийняття аудиторського завдання.

Особливий вплив на фінансові установи

Очікується, що фінансові установи особливо постраждають від війни в Україні та санкцій ЄС, запроваджених проти Росії та Білорусі. Деякі фінансові установи та фонди можуть мати прямий вплив на ці країни, тоді як більшість із них, принаймні спочатку, зазнають більш обмеженого впливу. Також необхідно контролювати та дотримуватись посилених санкцій США. Очікується, що більш точні висновки будуть зроблені до кінця І кварталу 2022 року. Також може виникнути особливе занепокоєння щодо оцінки їхньої застави, оскільки війна, оголошена чи ні, може зробити їхнє покриття недійсними.

 

Джерело: ACCOUNTANCY EUROPE