Чому українцям важливо працювати на українську економіку?

Економічний фронт не має кордонів, кожен хто працює на українську економіку —  пришвидшує Перемогу!

Після того як війна знецінила більшість заощаджень і джерел доходу кожного з українців, все більше й більше людей, які не приймають участь у активних бойових діях або не задіяні у волонтерстві, починають шукати нові і/або додаткові джерела надходження доходів для підтримки економіки України.

Значно привабливішими здаються перспективи працевлаштування за кордоном:

  • загально вищий рівень заробітної плати та життя,
  • простіше юридичне оформлення ніж раніше,
  • безпрецедентне спрощення пересування країнами Європи,
  • багато нових сервісів і платформ, які допомагають українцям з пошуком.

І в теорії, якщо людина заробляє більше грошей, то більше зможе витрачати на підтримку України, та членів родини хто залишився. Але якщо поглянути на ситуацію з іншого боку, то вартість життя й рівень податків у Європейських та інших Західних країнах значно вищі, ніж в Україні. Тому рівень саме заощаджень, що лишаються після поточних витрат не можна вважати єдиною перевагою працевлаштування за кордоном. Найвагоміші причини — елементарна фізична безпека й розгорнення соціальних програм в умовах війни в Україні. При цьому кар'єрні перспективи цілком залежать від сфери діяльності, а загальний вищий рівень життя скоріше сприймається як додатковий бонус.

 

З кожним фахівцем, який вирішує працювати на іноземну компанію за кордоном, на кожну 1000 євро зарплатні Україна теоретично втрачає 415 євро податків на місяць (з яких 220 євро сплатив би роботодавець в Україні та ще 195 — сам працівник). Окрім того, такий фахівець витрачає значну частину заробітку поза Україною, тому локальні українські бізнеси втрачають потенційні доходи, а країна загалом — додаткові надходження від ПДВ та податку на прибуток. На жаль, цей ефект має накопичувальний характер, адже локальні бізнеси сплачуть менше зарплат, менше замовляють в інших українських компаній тощо.

Декілька років тому наша компанія приймала участь у дослідженні втрат для економіки Україні (недоотримані податки тощо) з кожним людським життям, втраченим у результаті ДТП. За різними методиками розрахунків втрати були від 79 до 400 тис. євро за одне життя (рівень горя та вплив на родину й близьких визначити неможливо). За рік — від 0.53 до 2.5 відсотків ВВП на той час.

Якщо екстраполювати ці цифри на 5% від числа мігрантів, які не повернуться в Україну після перемоги, і припустити, що лише половина з них — дорослі та економічно активні, то втрата навіть 125 000 (цифра на сьогодні, коли близько 5 млн людей покинули країну) працівників призведе до довгострокових втрат української економіки на рівні до 50 млрд євро (близько 25% від ВВП України в 2021 році).

Україні критично важливо створювати нові та не втрачати старі робочі місця. Працювати можна і з-за кордону, але на українські компанії — такі можливості нині пропонує багато компаній, які працюють у сфері професійних послуг. Україна не може втрачати громадян, ще й через еміграцію та асиміляцію.

На сьогоднішній день український уряд запровадив неймовірно вигідні умови з погляду податків, тому створюються всі умови для подальшої діяльності: щоб була робота українцям, щоб бізнес не зупинявся, щоб економіка України продовжувала працювати

Також якщо ви думаєте про перевезення бізнесу з регіонів, де йдуть активні бойові дії, є платформа для допомоги з релокації бізнесу, яку запустили Prozorro.Продажі за ініціативи Міністерства економіки та за підтримки Міністерства цифрової трансформації і проєкту Дія.Бізнес.

Нині перед українським бізнесом стоїть завдання не тільки вистояти, але й вже сьогодні міркувати про те, як розвиватись і масштабувати діяльність у майбутньому. І саме сьогодні перед кожним українцем стоїть вибір: який внесок зробити для того, аби відбудувати нашу країну й вивести її на новий рівень у світовій економіці.