Підсумки Grain Storage Forum “ELEVATOR” щодо стратегії розвитку галузі переробки зерна у воєнний та післявоєнний період

22 липня 2022

Цього місяця відбулася онлайн-конференція присвячена питанню «Куди дівати зерно? — Стратегії розвитку галузі переробки зерна у воєнний та післявоєнний період», у рамках Grain Storage Forum “ELEVATOR”, метою якого було долучення до обговорення проблематики представників влади, бізнесу та посприяти впровадженню сучасних інновацій в галузь.


Володимир Іоффе, директор зі стратегічного консалтингу БДО в Україні, долучився до участі в заході та так коментує результати обговорення:

«13 липня в Стамбулі за участю ООН відбулася перша зустріч із розблокування українських портів для експорту продовольства. З початку війни обсяги не відвантажених з України на світовий ринок зернових культур оцінюються в понад 20 млн тонн. З обсягами перевалки сільгосппродукції на рівні 6 млн тонн на місяць, морські порти не мають рівнозначних альтернатив для експорту. Іншими каналами — автомобільним, залізничним і річковим (по Дунаю) транспортом — за 4 місяці війни вдалося експортувати всього трохи більше 5 млн тонн. Велика кількість залишків від рекордного врожаю минулого року (нагадаємо, 105 млн тонн зернових і оливкових культур!) знаходиться в зоні бойових дій або на тимчасово окупованих територіях, у зв’язку з чим лише прямі втрати оцінюються в 6 млн тонн зерна.

Фахівці на Grain Storage Forum ELEVATOR Online обговорювали ситуацію, адже збирання нового врожаю вже триває. За оцінкою USDA (станом на 13 липня) він оцінюється в понад 70 млн тонн, що в 2 рази перевищує можливості внутрішнього споживання.

Були обговорені проблеми переробників, питання внутрішньої сировинної логістики, зміни географії та структури споживчого попиту. Наразі ситуація така — попутна продукція переробних виробництв олії (шрот) і борошна (висівки) попиту немає.

Інфраструктура тимчасового зберігання зернових і олійних культур була орієнтована на щорічне оновлення.

З оперативних можливостей обговорювалися фінансова державна підтримка переробників сільгосппродукції та завантаження наявних потужностей, переробка, тимчасове зберігання нового врожаю в поліетиленових рукавах.

Потенціал внутрішньої переробки сільгосппродукції в Україні є величезним. Крім продуктового та кормового напрямів, це ще й виробництво біопалива, біогазу, тепла та електроенергії, що забезпечить отримання до 10 млрд куб. м метану на рік. Це розв’язання проблем енергетичної безпеки та додана вартість продукції, конкурентоспроможна економіка, побудована на принципах циркулярності та вуглецевої нейтральності.

Справжня ситуація нині залишається тяжкою для всіх українських бізнесів. Однак розуміння шляхів стратегії розвитку майбутнього ефективного агропромислового комплексу надає сили в боротьбі за свободу й незалежність, за перемогу. Слава Україні!»

У разі, якщо у вас виникли додаткові запитання, НАПИШІТЬ НАМ і ми залюбки проконсультуємо.