Як бізнесу оцінити та отримати компенсацію збитків, отриманих внаслідок військової агресії рф?

Як бізнесу оцінити та отримати компенсацію збитків, отриманих внаслідок військової агресії рф?

Перериваються виробничі процеси та ланцюги постачань, зазнають руйнувань підприємства, логістичні центри, і найстрашніше — людські життя знаходяться під постійною загрозою. Ще в серпні 2022 року, згідно з результатами опитування проведеного Європейською Бізнес Асоціацією, збитки від війни кожного пʼятого підприємця в Україні становили понад $100 000. І що далі? Як відшкодувати збитки, які нанесла бізнесу і людям країна-агресорка? Це питання не до кінця узгоджене і наразі немає чіткого алгоритму як отримати компенсацію за збитки від збройної агресії рф. Проте, нині вже розроблені певні кроки в цьому напрямі.

Для отримання відшкодування завданих збитків насамперед необхідно провести фіксацію та оцінку збитків від війни. Для цього в Україні формується нова правова база.

Визначення вартості втрат у зв’язку зі збройною агресією росії проводиться згідно з «Методикою визначення шкоди та обсягу збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації, а також упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності», затвердженої 18.10.2022 спільним Наказом Міністерства економіки та Фонда державного майна України.

Якщо ваш бізнес зазнав збитків від бойових дій на території України, ви можете звернутися до фахівців з оцінки BDO, які підкажуть подальші кроки вирішення цього питання. Про методологію, цілі, деталі та етапи оцінки збитків від збройної агресії рф можна дізнатися за посиланням нижче.

ДОКЛАДНІШЕ