Заключна подія заходу «Місяць ділової доброчесності 2023»

Заключна подія заходу «Місяць ділової доброчесності 2023»

Це традиційна ініціатива, започаткована Всеукраїнською мережею доброчесності та комплаєнсу (UNIС), у межах якої відбудеться серія заходів, присвячених питанням ведення доброчесного бізнесу в умовах війни.


Тема останньої події (всього їх було шість): «Від Лугано до Лондона: бачення доброчесного бізнесу відбудови України» і проходила вона напередодні Конференції з відновлення України 2023 (Ukraine Recovery Conference), яка проходить 21-22 червня в Лондоні. 


Серед спікерів заходу були:

  • Іренеуш Дерек, CEO компанії Пластікс-Україна
  • Михайло Шелемба, CEO компаній Датагруп / Воля-Кабель
  • Данило Глоба, заступник керівника компанії YouControl з правових питань
  • Поліна Лисенко, заступниця голови Національного Антикорупційного Бюро України (НАБУ)
  • Олексій Соболев, заступник Міністра економіки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації
  • Сергій Деркач, заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Усі спікери висловили загальну думку щодо наявності значної кількості інвесторів на сучасному етапі та прогнозували збільшення їхньої кількості найближчим часом. Однак, вони також вказали на те, що інвестори зволікають з інвестиціями в Україну через корупцію і непрозорість системи.

Поліна Лисенко підтвердила, що НАБУ активно працює над законодавчими ініціативами та робить значні кроки для забезпечення прозорості системи, зокрема представниками організації проводяться активні заходи щодо виявлення незаконних дій. На виставці в Лондоні будуть проведені доповіді із цього питання.

Олексій Соболев поділився інформацією, що в Лондоні буде презентована екосистема управління відбудовою інфраструктури під назвою DREAM (Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management).Платформа забезпечить єдиний цифровий маршрут для всіх проєктів відбудови. Громади матимуть змогу самостійно створювати проєкти та презентувати їх міжнародній спільноті з метою залучення фінансування на їхню реалізацію. При цьому DREAM забезпечить найвищі стандарти доброчесності, підзвітності, ефективності та прозорості в процесі відновлення України для побудови довірливих відносин між урядом, бізнесом, громадянами та фінансовими установами. 

Передусім представники бізнесу розповіли про свої кейси. Михайло Шелемба поділився досвідом співпраці Воля-Кабель з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), в результаті якої компанія отримала фінансування та розширила можливості для швидкого відновлення інтернет-мереж на деокупованих територіях.

Данило Глоба з YouControl зі свого боку підтвердив, що на ресурсі відкрито доступ до даних саме для можливості перевіряти контрагентів, і компанія робить все задля того, щоб інформація, яку клієнти отримують, була актуальною.

Очікуємо подальшу інформацію з конференції в Лондоні, де обіцяють розповісти про багато нових ініціатив, які допоможуть у післявоєнному відновленні України.