Чи будуть потрібні аудитори за п’ять років

Чи будуть потрібні аудитори за п’ять років

У нашому середовищі питання трансформації професії звучить все частіше. Хтось каже, що дорогу інтелектуальну працю зможуть виконувати дешеві боти. Інші - що сучасні програми вже працюють краще за людей, яким властиво помилятися. Чи збережеться потреба в аудиторах у суспільства? Спробуємо розібратися.

Особисто я поділяю думку футурологів, які стверджують, що в майбутньому значну частину завдань, які зараз виконує людина, зможе робити машина. Я згоден, що це стосується не лише видів діяльності, пов’язаних з фізичною силою чи з простими функціями, але й цілої низки інтелектуальних операцій.

Проте я також упевнений, що доки існуватиме професія бухгалтера, збережеться професія й аудитора. Ведення звітності має бути контрольованим. Це аксіома і для власників компанії чи керівництва організації, і для держави й суспільства. Кращого варіанту для цього, ніж пара "бухгалтер + аудитор" людство не має.

Крім того, я переконаний, що аудитори будуть потрібні акціонерам, доки існуватиме ринок цінних паперів. Він передбачає спекулятивну гру, а щоб її вести, потрібно спиратися на професійні судження та професійну інтуїцію. Жодна програма цього не дасть, оскільки вона є лише автоматизованою системою обробки інформації з певними, але дуже чіткими обмеженнями, закладеними в неї розробниками. Натомість спекуляція – це нерв і суть капіталізму. Тож поки капіталізм існує – існуватиме і потреба в аудиторі, причому саме в людині, а не машинній програмі.

Водночас, значну частину функцій аудитора, зокрема, роботу зі збирання інформації, її систематизації та обробки, будуть виконувати машини. Вони також виловлюватимуть в цьому масиві даних справді важливі речі: помилки, нехарактерні операції, небезпечні відхилення тощо. Програми краще за людину будуть виокремлювати й групувати ці сумнівні моменти, а також оцінювати ступінь ризикованості в кожному конкретному випадку, привертаючи увагу аудитора. І звичайно, машинна обробка дозволить порівнювати дані окремої фірми з даними інших компаній на тому ж ринку.

Такі програми вже є, вони працюють в кількох найбільш інноваційних аудиторських компаніях світу. Наприклад, у нас в BDO розроблена і використовується одна з них – BDO Advantage. Вона значно полегшила повсякденну працю аудиторів, скоротила час на збирання та обробку інформації, дає клієнту картинку не в ретроспективі, а станом на "тут і зараз".

Проте я впевнений, що жодна з програм не може замінити висококласного аудитора та його професійне судження. Насамперед, до програми можна занести тільки обмежений набір даних, і ці дані мають бути виключно об’єктивними – щоби програма працювала і у ній був реальний сенс. Проте існують дані, які об’єктивними не є, але вони впливають на кінцевий результат, на висновки, зроблені аудитором, які визначають подальший розвиток компанії.

Простіше кажучи, програма може показати помилки, привернути увагу до проблемних місць, окреслити тренди. Але вона не може вказати напрям для розвитку – цього марно очікувати. Рішення замість людини програма не ухвалить, і це дозволяє сподіватися на те, що у нас, аудиторів, є майбутнє.

Що стосується змін, яких слід очікувати, то, на мій погляд, професія буде дедалі глибше спеціалізуватися і діджиталізуватися. Самотній аудитор, "вільний художник", поступово відійде в небуття. Натомість аудиторські фірми будуть являти собою команду вузьких фахівців з аналітики, ІТ-фахівців, оцінювачів активів, бухгалтерів, нового бізнесу, продавців тощо. Звичайно, будуть і ті, хто стане просто продавцем створених кимось іншим аналітичних аудиторських програм, "тримачем ліцензій". Але, гадаю, такий бізнес вигідніше буде виводити на аутсорс чи надавати франшизу. Натомість найбільш важливими для ринку стануть ті, хто буде розробляти аудиторські програми, аналітики, які спеціалізуватимуться на певних ринках, фахівці, здатні визначати справедливу вартість компанії та продуктів, які вона виробляє.

Саме це має бути в фокусі уваги ВНЗ, які зараз готують нове покоління аудиторів. А моїм колегам, яких турбує власне майбутнє та перспективи професії, варто, мабуть, додатково вчитися програмуванню та використанню програм, а також постійно актуалізувати свої знання з економіки.

Читайте нову колонку на сайті НВ Бізнес.