Підсумки зустрічі «Бізнес у сфері кібербезпеки: виклики воєнного часу»

в рамках проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України»

Організатори зустрічі поставили за мету створення об’єднаної та проактивної спільноти зацікавлених сторін, яка сприятиме поліпшенню рівню кібербезпеки в Україні через відчутні та стійкі ініціативи для побудови спільноти та діалогу.

Зустріч була присвячена обміну досвідом, набутим у воєнний час, адаптації кращих практик та об’єднанню зусиль зацікавлених сторін для створення сталого бізнес-середовища. Діалог проходив за правилами Chatham House де були обговорені виклики бізнесу у сфері кібербезпеки та споживачів послуг для подальшого визначення шляхів їхнього подолання, окреслення потреби в оптимізації нормативного регулювання для забезпечення сталого функціонування бізнесу сфери кібербезпеки у воєнний час.

Одним зі спікерів заходу став Андрій Боренков, керівник напряму Advisory в BDO в Україні. Андрій має понад 15 років професійного досвіду у сфері фінансового консалтингу та інвестиційного бізнесу.​ Спеціалізується на M&A, залученні інвестицій, IPO​ та консалтингу у сфері Digital-трансформації бізнесу.

Основними до обговорення під час дискусії були винесені такі питання:

  • Як представники індустрії кібербезпеки бачать план відновлення IT-ринку?
  • Якою має бути політика держави щодо стимулювання споживання технологій та сервісів кібербезпеки обʼєктами державної та приватної критичної інфраструктури?
  • Які наразі програми та проєкти від держави можуть суттєво вплинути на критичні індустрії та споживачів, щоб заохотити їх приділяти більше уваги кібербезпеці та впровадженню кібертехнологій?
  • Які продукти та послуги з кібербезпеки нині є найпопулярнішими серед споживачів?
  • Які фінансові та регуляторні інструменти є необхідними для стимулювання росту внутрішнього ринку споживання IT?
  • Як ІТ-бізнес оцінює поточну діяльність державних органів, задіяних у сфері кібербезпеки? Що робиться для ринку правильно та що потрібно посилювати або змінювати?
  • З якими проблемами стикалися спікери, які б свідчили про відсутність або недосконалість регуляторного поля, що негативно впливає на кіберстійкість критичних індустрій?
  • Яким чином нині індустрія кібербезпеки допомагає державі та державним обʼєктам критичної інфраструктури (кадри, досвід, ресурси)? Чи вплинула мобілізація на бізнес? Чи потрібно “впорядкувати” залучення та використання кадрів індустрії кібербезпеки державою для проведення активних дій в кіберпросторі?
  • Наскільки є наразі ефективною та структурованою взаємодія між представниками індустрії кібербезпеки, державними установами та об’єктами критичної інфраструктури? Чи мали ви досвід залучення державою або об’єктами критичної інфраструктури до подолання кіберінцидентів? Чи був цей досвід позитивний? Чи мають місце створення відповідних організаційних і технологічних рамок (фреймворків) для поліпшення такої взаємодії?

Під час діалогу Андрій Боренков поділився досвідом роботи ІТ інфраструктури BDO в Україні від початку повномасштабної війни в Україні і до нині.

Унікальний досвід роботи в екстремальних обставинах — заслуговує на особливу увагу. За досвідом ковідних часів наша компанія була досить підготовленою до роботи в критичних ситуаціях. 2-річний досвід роботи у віддаленому режимі дозволив співробітникам продовжувати працювати з будь-якого місця, де було безпечно та був доступ до Інтернету.

Окрім цього, з початку війни нам було необхідно забезпечити компанію безперервною діяльністю, адже ми несемо відповідальність за понад 200 співробітників. І продуктом, з яким ми досить успішно вийшли на міжнародний ринок стали послуги з Кіберзахисту. Хоча наразі той асортимент послуг, який пропонує український діджитал-ринок, є недостатньо широким (порівняно з можливостями європейських компаній), в української digital сфери є шалений потенціал, зважаючи на досвід, який ми отримуємо під час російсько-української кібервійни.

Також нагадаємо, що БДО в Україні поєднує консультаційні послуги й рішення в галузі цифрових технологій під брендом — BDO DigitalBDO Digital — перевірений комплекс цифрових рішень, який допомагає бізнесу оптимізувати та масштабувати діяльність в сучасних умовах.

Щоб дізнатись, які рішення в нас є для зростання компанії, НАПИШІТЬ НАМ і ми з радістю проконсультуємо.