BDO Global Mobility Programme — можливості для розвитку фахівців з аудиту

BDO Global Mobility Programme — можливості для розвитку фахівців з аудиту

BDO’s Secondment Programme — це міжнародна програма стажування, організована між фірмами-членами BDO для тимчасового переведення співробітників на роботу до іншого офісу мережі. І декілька співробітників BDO в Україні минулого року прийняли участь у цій програмі. Нижче одна з історій.

Цікаве з теми: Організація BDO підтримує своїх колег в Україні під час вторгнення росії

Ольга Чернова, аудитор BDO в Україні, стала учасником Global Mobility Pogramme в 2022 році.  
 

Ще весною 2014 року Ольга разом з родиною була змушена покинути свій дім у Донецьку через складну ситуацію на Сході України. Тоді вона працювала в американській корпорації Koch Industries і її керівник знайшов достатньо аргументів, щоб переконати її виїхати вже з окупованої на той час території. Однак Ольга не здавалась і не втрачала надію на краще майбутнє. Вона продовжувала працювати, а в 2021 році отримала посаду аудитора в компанії BDO in Ukraine.

«Озираючись назад, я багато разів дякую щасливому випадку, коли побачила об'яву про вакансію в компанії БДО в Дніпрі; а також команді, яка наступні два роки стала для мене ближче, ніж просто колеги.

Приєднатися до BDO було для мене вірним стратегічним рішенням, бо праця в міжнародній аудиторській компанії дозволяє значно розширити горизонти можливостей для професійного розвитку», — говорить Ольга Чернова.


На початку війни Ольга із сім’єю залишалися в Україні з надією, що все скоро закінчиться. Але, на жаль, все ставало гірше, тому було прийнято рішення про її переїзд з дітьми за кордон, де вона продовжувала працювати. Вже перебуваючи в Італії Ольга подала заявку на участь в Global Mobility Programme і в серпні 2022 року приїхала до Великої Британії на стажування до офісу в Бірмінгемі.

«Віра Савченко була тією соломинкою, яка тримала колектив. Одного разу Віра Миколаївна спитала, чи все в мене добре. Напевно що я була в розпачу, шукала за що захопитись, щоб не потонути. Тож розповіла, що поки я вимушена жити не вдома, то треба використати цей час якомога ефективніше, а саме поїхати жити до англомовної країни. Бо англійська то мова корпоративна, точно стане в пригоді. Я набралася сміливості і поділилася бажанням з Вірою. Що насправді було неочікувано так це те, що Віра Миколаївна одразу спитала в глобальній мережі BDO, чи можна допомогти українці з двома дітьми. У BDO UK відгукнулись миттєво та навіть спитали мене, у якому місті я бажаю жити. Я обрала Бірмінгем, бо він нагадував мені будівлі часів Джона Юза з червоної цегли в Донецьку і Дніпрі», — ділиться спогадами Ольга Чернова.

Знайомства та дружба в Бірмінгемському офісі BDO — це не просто слова, а реальність.

«Джон Гілпін, партнер з Бірмінгемського офісу та Сангіта Рупані з відділу міграції опікувалися моєю релокацією з початку нашого першого онлайн-знайомства до моменту отримання бізнес-візи впродовж чотирьох місяців. Вони і тепер не полишають мене наодинці та стали для мене першими друзями в Британії. BDO UK допомогла фінансово з переїздом, місяць я з дітьми жила в готелі, щоб мати змогу знайти домівку для оренди. Бірмінгемський офіс зустрів мене дуже тепло. Колеги писали, дзвонили і просто підходили в офісі, щоб познайомитись та підтримати. Окремий вітальний збір для новачків було організовано восени. Потім було багато тренінгів онлайн та офлайн. Дивно, але для мене це були перші дні роботи оффлайн у BDO, бо коли я прийшла працювати в Україні, то був ковідний період і ми працювали онлайн. У британському офісі я працюю на посаді фахівець з аудиту», — говорить Ольга.

Бірмінгемський офіс BDO — де продуктивність поєднується з комфортом. 

Зі слів Ольги робочий простір у британському офісі організовано по-іншому, ніж зазвичай в Україні. Це опен-спейс офіс, що умовно поділений на сектори для різних департаментів. Проте немає чіткої межі, кожний стіл не належить конкретній особі, ти просто займаєш той, що зараз вільний. Таким чином речі та предмети не накопичуються на робочих місцях, столи вільні і клінінгова компанія має змогу тримати належний рівень чистоти. Така організація робочого простору дозволяє працівникам бути більш вільними та мобільними.

BDO UK: де кожна особистість — це цінність, а не просто працівник.

«Що найбільше мене вразило у Великій Британії, то це мультикультурність. Тут живуть і працюють мігранти з усього світу. Найголовніша цінність це повага до будь-якої людини. У BDO UK цінують кожну особистість і підтримують тебе бути тим, ким ти є насправді, і з повагою ставляться до віросповідання, кольору шкірі, сексуальної орієнтації, а також фізичних та ментальних можливостей. У культурі британців, особливо на роботі, не прийнято критикувати. Але, якщо є за що похвалити, це неодмінно робиться. І прийнято завжди дякувати, бути ввічливими та позитивними, зберігати спокій та людську гідність», — відмічає Ольга Чернова.

Global Mobility Pogramme — це бізнес-цінність і можливість для розвитку кар’єри.

«Моя участь у Global Mobility Pogramme стала наступним кроком у професійному розвитку. Це надзвичайна можливість побачити як працює аудиторська компанія за кордоном, ознайомитись з міжнародними стандартами і процесами, познайомитись з колегами з різних країн та культур. Я вдячна BDO в Україні за цю можливість та підтримку протягом усього етапу. Переїзд до Великої Британії став надзвичайно важливим досвідом для мене, як фахівця, так і особистості. Я набуваю новий досвід і знання, які, сподіваюся, будуть корисними нашій компанії після повернення в Україну. Я зрозуміла, що аудит — це не тільки цифри та звіти, але й люди, які стоять за ними», — підсумувала розповідь Ольга.

Ми дуже пишаємось Ольгою та іншими нашими співробітниками, які не здаються перед викликами та готові навчатись і розвиватись, незалежно від обставин. Ми пишаємось тим, що наша команда така міцна і віддана своїй справі.