З 1 січня 2023 року в Україні запроваджено електронний аудит для великих платників податків

З 1 січня 2023 року в Україні запроваджено електронний аудит для великих платників податків

Е-аудит дозволяє проводити податкові перевірки без фізичного контакту податкового інспектора та підприємства.

Інструмент електронного аудиту запроваджено в різних країнах світу та щороку все більше доводить свою ефективність. Сам механізм базується на інформації, отриманій від платників податків у вигляді стандартного аудиторського файлу (SAF-T), розробленого Організацією економічного співробітництва та розвитку (OECD).

Отже, від початку 2023 року було запроваджено обов'язкове подання великими платниками податків, на запит контролюючого органа, стандартного аудиторського файлу (SAF-T UA) та його аналіз за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення.

За умови прийняття відповідних змін до податкового законодавства України, обов'язкове подання SAF-T UA для всіх великих платників податків передбачено з 1 січня 2025 року.

У чому користь е-аудиту:
  1. Дозволяє удосконалити ризик-орієнтовані підходи на доперевірочному етапі та на етапі перевірки;
  2. Підвищує швидкість і ефективність результатів перевірок;
  3. Зменшує кількість податкових правопорушень і судових спорів;
  4. Зменшує особисті контакти між платником податків і контролюючим органом, що знизить вплив "людського фактора" тощо.

А кому ви довіряєте електронний аудит своєї компанії?

БДО в Україні поєднує послуги й рішення в галузі цифрових технологій під брендом BDO DigitalBDO Digital — перевірений комплекс ефективних рішень, який допомагає пройти цифрову трансформацію бізнесу, оптимізувати та масштабувати діяльність в сучасних умовах.

У BDO Digital ми консультуємо й допомагаємо клієнтам пройти шлях цифрової трансформації до кінця, щоб вони змогли переосмислити спосіб ведення бізнесу, а потім втілити всі зміни в нову реальність і життя бізнесу, максимізуючи цінність при мінімальному порушенні наявної інфраструктури.