Партнерство в Агросекторі на фоні викликів і змін

BDO в Україні взяла участь у V Business & Legal Agri Forum

Команда BDO в Україні продовжує вдосконалювати знання та розширювати корисні контакти, взявши участь у V Business & Legal Agri Forum, який відбувся 13 грудня 2023 року в Києві. Провідний аудитор BDO в Україні, Олександр Заказнов, приєднався до експертів і представників агросектора, обговорюючи ключові виклики та можливості в умовах війни та геополітичних змін.
 
На Форумі обговорювали широкий спектр тем, починаючи від агрологістики в умовах воєнного часу та закінчуючи фінансуванням та інвестуванням у агробізнес. Зазначимо особливий акцент на адаптації агросектора до викликів війни та євроінтеграції, а також важливості ефективного управління контрактними ризиками.
Основні інсайти:
● Агробізнес в умовах війни: Виклики і перспективи. 
Обговорювались питання щодо ризиків сучасного бізнес-середовища в умовах воєнного конфлікту, піднімались питання щодо «нестачі робочої сили», «викликів» кредитування. Дуже гостро стояло питання гуманітарного розмінування та правових питань щодо оформлення такого виду діяльності. Учасники форуму жваво обговорювали питання страхування воєнних ризиків у морських агроперевезеннях, а також досвід Укрзалізниці, щодо організації агрологістики під час воєнного стану.

Фінансування та інвестування в Агробізнес: Шляхи розвитку і перспективи. 
Піднімались питання готовності України до повного відкриття земельного ринку в 2024 році, використання такого перспективного інструмента фінансування як аграрні розписки, а також можливість їхнього оформлення в майбутньому в електронному форматі. Учасники форуму намагались знайти відповідь на питання чого ж очікують міжнародні компанії від залучення інвестицій у відновлення агробізнесу в Україні та чи можливо це в період дії мораторію.

Земельні відносини та захист активів: Нові підходи в галузі Агробізнесу. 
Ці питання стали предметом глибокої дискусії серед експертів і представників агросектора. Актуальним питанням був виступ щодо протидії агрорейдерству та практичні кейси, як уникнути таких дій та захистити себе за допомогою адміністративного порядку оскарження. Жваво проходила дискусія з приводу судових практик у земельних відносинах щодо прав власності на землю та проблем подвійного оподаткування фермерських господарств.

Штучний Інтелект у Агробізнесі: Перетворення галузі за допомогою сучасних технологій. 
Експерти та учасники Форуму розглянули як сучасні технології, такі як ШІ, впливають на агробізнес. Це питання викликало деякі суперечливі думки. З одного боку, використання штучного інтелекту може дозволяти оптимізувати процеси, а з іншого, штучних інтелект може завадити досягненню результатів і майже знищити деякі досягнення (наприклад агрономів) так як кожна місцевість має свої властивості, які нажаль ШІ не може враховувати в алгоритмах дій. Це питання дуже актуальне на зараз і потребує детального аналізу та скептичного вирішення при відповіді на питання — застосувати ШІ — так/ні, якщо так — то в яких межах!

“На цьому Форумі було обговорення експертів щодо викликів, які стоять перед агросектором в умовах війни та євроінтеграції. Зокрема, акцент був зроблений на агрологістиці воєнного часу, управлінні контрактними ризиками, а також фінансуванні та інвестуванні в умовах кризи.

Участь у Форумі була досить корисною в плані плідності обговорення ключових тем та налагодження партнерських стосунків. Це важлива платформа, де можна не лише обмінюватися думками, а й спільно працювати над знаходженням високоефективних рішень для подолання викликів, що стоять перед агросектором”, — зазначив Олександр.
   
Партнерство агробізнесу з BDO в Україні на фоні викликів і змін.
Аграрний сектор завжди займав особливе місце в житті України. Ми цінуємо роботу аграрних підприємств і завжди щиро радіємо спільним досягненням. У зв'язку з труднощами, що з'явилися перед агропромисловим комплексом України, через воєнне вторгнення росії, команда BDO в Україні постійно підтримує зв'язок з клієнтами, обговорюючи операції і ключові питання. Ми надаємо комплексний супровід агробізнесу, під час якого знаходимо нові шляхи для розвитку і пропонуємо варіанти, щоб зробити гнучкішою одну з найскладніших галузей країни.

Незважаючи на виклики, BDO в Україні залишається невід'ємною частиною аграрного сектора України, допомагаючи компаніям приймати обґрунтовані рішення та розвиватися в умовах невизначеності. 

Якщо вам потрібна інформація щодо експертизи компанії в агросекторі, звертайтесь до наших фахівців, які під час розмови запропонують найкращі рішення, що задовольнять запит вашої компанії.