Представники BDO in Ukraine відвідали Саміт UNITED24

Представники BDO in Ukraine відвідали Саміт UNITED24

Нагадуємо, що UNITED24 це ініціатива Президента України Володимира Зеленського, фандрайзингова платформа, яка була створена 5 травня, 2022 року задля збору коштів на підтримку України. Минулого грудня між BDO в Україні та Платформою U24 було підписано договір про партнерство і ми зі свого боку надавали допомогу на потреби одного з навчальних закладів Херсону після деокупації регіону.

Захід розпочався з виступу Президента України Володимира Зеленського, — він підсумував річну діяльність платформи. Президент розповів, що за рік платформа отримала 325 млн $ донатів від представників 110 країн, які підтримують UNITED24. До проєкту приєдналися 15 амбасадорів, серед яких усім нам відомі українські спортсмени Андрій Шевченко, Олександр Усик та Еліна Світоліна, співачка Барбара Стрейзен та гурт Imagine Dragons, актори Лієв Шрайбер та Кетрін Винник, астронавт Скот Келлі та мільярдер Річард Бренсон. За рік роботи платформа заручилася підтримкою 100+ партнерів. Світ відправляв донати на сотні видів дронів, було придбано понад 100 тис. одиниць медичного обладнання та сотні генераторів для лікарень. Завдяки UNITED24 відбудова України вже розпочалася. Володимир Зеленський подякував усім хто допомагає тримати увагу світу до України в часи, коли тема України починає відходити на другий план. Він також анонсував 2 нові напрями для зборів до 3 наявних (оборона, медицина, відбудова України). Цими напрямами стали гуманітарне розмінування і освіта та наука.

Аби розвіяти побоювання деяких організацій щодо спрямування всіх отриманих коштів на потреби оборони країни, кожен напрям має окремий рахунок, прив’язаний до відповідного Міністерства. Зокрема збори на гуманітарне розмінування підпорядковуються Міністерству економіки, а пожертви на освіту та науку, відповідно, будуть перераховуватися на рахунок Міністерства освіти і науки.

Чому саме ці напрями?

Наразі близько 170.000 квадратних кілометрів українських земель вважаються потенційно забрудненими та потребують нетехнічного обстеження для виявлення локалізованих загроз. Це площа більша, ніж деякі країни у світі. А Україна в розпорядженні має всього 10 машин для розмінування та близько 2000 саперів, що дуже мало враховуючи площі та бажання якомога швидше повернути безпеку на ці території. Тому на 2023 рік маємо амбіційні плани залучити кошти на придбання техніки: 460+ одиниць для перевезення особового складу, 250+ одиниць для перевезення ВНП та 80+ машин для розмінування. Додатково потрібно підготувати 4700+ фахівців. Першим амбасадором напряму гуманітарного розмінування став філософ Френсіс Фукуяма, який допомагатиме збирати кошти на машини й засоби для розмінування.

Напрям освіта та наука теж потребує окремої уваги. За словами Міністра з освіти і науки Оксена Лісового з початку повномасштабного вторгнення росії в Україні було повністю зруйновано 454 школи, 2772 навчальних заклади отримали пошкодження різного ступеня. Також, як учні так і вчителі мають недостатнє технічне оснащення для забезпечення нормального доступу до процесу навчання, на який має право кожна українська дитина. Тому, попри те, що в Україні триває війна і насамперед країна спрямовує ресурси на оборону, потреби освіти не можна залишати осторонь. Цим напрямом будуть опікуватися лауреати Нобелівської премії біохімік Пол Нерс, нейрофізіологи Едвард Мозер та Мей-Бритт Мозер, а також українсько-американська акторка Іванна Сахно.

«Люди побачили, на що здатна Україна. Люди побачили, на що здатна єдність», — зазначив Президент.

На Саміті Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, як їм вдавалося збирати кошти та на що вони витрачалися. Наприклад, донати приходили від людей абсолютно різного віку та в різних сумах. «Отримали якось лист від 79-річної дівчини, яка перерахувала 10 євро на оборону і турбувалася, чи ми їх отримали», — з щирою посмішкою розповідає Михайло Федоров. З найяскравіших проєктів він відмітив:

  • збори на Армію дронів, завдяки яким вдалося законтрактувати 3829 БПЛА / комплексів БПЛА,
  • збір на 20 іменних дронів отримав 500+ млн грн,
  • 100 тис. браслетів з останньої сталі із Азовсталі, які були продані в 44 країни світу на суму 300 млн грн.
  • 100 тис. пачок солі «Міць» було продано на суму 58,5 млн грн.

Також на заході партнери U24 розповідали про унікальний досвід допомоги Україні. Серед них були керівник з міжнародних зв’язків Uber Метью Девлін, директор гуманітарних ініціатив Temerty Foundation Христина Валер, виконавчий та креативний директор And Us Agency Джеймі Кенневей, співзасновник monobank Олег Гороховський, волонтер Ігор Лаченков та литовський журналіст Андрюс Тапінас.

Команда UNITED24 робить надзвичайну роботу, аби допомогти Україні отримати перемогу в цій війні. І головне, про що всі кажуть, потрібно ще більше говорити про Україну, адже тільки storytelling допомагає збирати мільйони доларів на боротьбу та відбудову.

Допомогти може кожен. Тож долучайтеся до спільної справи, поширюйте інформацію серед закордонних знайомих і пам’ятайте, що маленьких донатів не буває. Дізнавайтеся більше на сайті u24.gov.ua